Musikk

På tide med gehørtrening

Det nyttigste faget jeg tok gjennom alle mine seks år i høyere musikkutdanning, var gehør- og teorifaget på jazzlinja

Maren Barlien Guntvedt

Pianist og organist

Takk selv, Norges musikkhøyskole (NMH), for å komme på banen i denne tydeligvis opphetede - og visstnok ikke helt nye - debatten. I Vårt Land 03.11 peker dere på at jeg generaliserer når jeg sier at ingen vil ha Bach i bryllupet sitt, ettersom dere opplever at mange ønsker seg det.

Ulike preferanser

Da vil jeg poengtere at dere som er utøvende kirkemusikere i staben ved NMH, jobber i kirker nært hovedstaden. Uranienborg, Bragernes og Oslo Domkirke er blant kirkene folk (inkludert meg selv) valfarter til for å oppleve musikken. Dere får faktisk brukt kompetansen deres på jobb, og skal ha all ære for det. Men jeg mistenker at dere som jobber i disse kirkene møter den noe mer kultiverte delen av befolkningen, og dermed ikke får de samme musikkønskene som i de mindre kirkene i for eksempel Nord-Trøndelag. Det er disse kirkene «vi andre» som er nye på arbeidsmarkedet kastes ut i.

Dere snakker om at kirkemusikeren må stå for en slags musikalsk oppdragelse. Jeg kunne ikke vært mer enig i at alle burde lære verdien av klassisk og kirkelig musikk. Det meste i denne debatten hadde jo løst seg hvis det norske folk plutselig fikk øynene opp for Bach og César Franck. Men av erfaring opplever jeg at den oppdragelsen dere snakker om ikke fungerer i de mindre kirkene.

LES OGSÅ: «Salmene har for høyt toneleie»

Stemplet som dinosaurer

Det er sant at de fleste ikke vet hva kirkemusikken har å by på før de får det vist fram, men vi kan ikke bare begynne å spille det største repertoaret ved alle anledninger. Da vil organistene, i forsøket på å vise fram kunsten, ofte bare bli stemplet som dinosaurer som ikke er villige til å endre seg.

Jeg har mer tro på en dialog mellom kirkemusikere og menighet/pårørende/brudepar. Det er problematisk at det i dag bare er prestene som er garantert en samtale med kirkegjengerne - å få musikeren på banen er fortsatt opp til hver enkelt kirke, prest eller organist. Dessuten må vi fortsatt møte sjangerutfordringene, og det mener jeg må gjøres allerede i utdannelsen.

Dette sier dere at NMH gjør. Dere tilbyr bruksklaver og kursing i rytmisk musikk, og i Trondheim vet jeg også at det diskuteres en tverrfaglig kobling mellom jazz- og kirkemusikkavdelingen. Det er steg på riktig vei, mener jeg. Men jeg mener også at stegene må være flere, og lengre.

Det nyttigste faget

I sitt innlegg i denne debatten skriver jazz- og kirkemusiker Thomas Torstrup at hans jazzbakgrunn kommer til overraskende stor nytte i hans arbeid. Jeg har selv utdanning fra Trondheim og fikk være blindpassasjer i gehør- og teorifaget på jazzlinja mens jeg gikk der. Det er det nyttigste faget jeg har tatt gjennom alle mine seks år i høyere musikkutdanning. Metodene man lærer er sjangeruavhengige og gehørbaserte, og gir studentene verktøy som kan brukes i både jazz, gospel og pop. Supplerer man dette med sjangerspesifikke kurs, i tillegg til den klassiske kirkemusikkundervisningen, tror jeg studentene vil stille mye sterkere i møte med arbeidslivets krav.

Dagens diskurs lider delvis under et generasjonsskille der de yngre ikke får eller tør å ta til orde for sitt eget beste. I så måte er det kanskje verdt med litt ‘gehørtrening’ for de eldre også - både i kirken og i utdannelsene. For hvem vet; kanskje fører det til endringen vi trenger.

Les mer om kirkemusikk:

Høgskolelektor i musikk: «Vi trenger både sushi og bouillabaisse på kirkens meny»

«Å tonesette avdødes liv vil for mange være viktigere enn at musikken skal ha en kristen kontekst»

Kantor og jazzmusiker: «Å spille Shania Twain og Ed Sheeran kan også være utfordrende»

Vårt Land mener: «Ingen grunn til at kirkemusikere ikke skal hive seg rundt når folk ytrer ønske om musikk som er annerledes»

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Musikk