Musikk

Å synge virker som lykkepille

Dette burde forskere og behandlere være mer opptatt av, mener psykologiprofessor.

Å synge eller spille sammen har så sterk virkning på hjernen og menneskets lystfølelse, at det kan sammenlignes med forelskelse og orgasme.

– Det frigjør så mye av stoffet dopamin at det er som å ta piller, sier Gunnar Bjursell til den svenske avisen Expressen.

Virker på hjernen

Bjursell er professor i molekylærbiologi ved Karolinska institutet i Stockholm. At musikk er en sterk kraft som kan lindre smerte og angst, er han sikker på.

– Musikken påvirker helt klart hjernen, sier han.

LES OGSÅ: NRKs salmemaraton: – Overgikk min fantasi

Bjursell mener at korsang også øver opp hjernen, fordi det å lære seg en stemme og holde den sammen med andre stemmer, er utfordrende, forteller han i artikkelen i Expressen som er delt mer enn 37.000 ganger på Facebook.

Mye tyder på at den svenske professoren har rett, mener psykologiprofessor Ingunn Hagen ved Norges teknisk-vitenskapelige universitet (NTNU).

– Jeg har sett forskning som viser at musikk har en veldig positiv beroligende effekt, påvirker dopamin og frigjør en del hormoner som direkte påvirker lyst, sier professoren til Vårt Land.

Ubrukte muligheter

Hagen mener at det å bruke musikk framfor piller er noe som bør forskes mer på.

– Det skjer for lite forskning på sånne denne typen behandlingsformer. Det er veldig mye som viser seg å ha god effekt på folks mentale helse og trivsel. Jeg synes at det er for lite oppmerksomhet både på norske universiteter og i norske behandlingsinstitusjoner på bredden av mulige tilbud, sier hun.

LES OGSÅ: Salmemaraton samler Norge

Selv er Hagen opptatt av meditasjon, mindfulness og yoga. Hun har også jobbet litt med visualiseringsteknikker og hypnose, og viser også til at mye forskning i dag tyder på at kostholdet har stor betydning for mental helse.

– Norske psykologer, leger og psykiatere har for lite kompetanse på hvordan dette kan brukes. Bredden av det som virker helende på folk er mye mer enn det behandlingsapparatet tar i bruk, sier Hagen.

Hun understreker at den yngre generasjon mer åpen for slike innsikter, og at det gir grunn til håp og optimisme.

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Musikk