Kultur

Lover fyrverkeri fra orgelet

En uke med orgelfest avsluttes med musikalsk fyrverkeri fra den internasjonale virtuosen Wayne Marshall.

Søndag er det han som er hovedattraksjonen ved avslutningen av Oslo Internasjonale Orgelfestival. Fredag dirigerer han i Tolouse, mandag i Hannover. Marshall blir betegnet som en musiker med to talenter og en arv. Han føler seg like mye hjemme ved orgel og piano som når han dirigerer et orkester.

Improviserer

Som om ikke hans musikalske utøverpraksis er bred nok, åpner han søndagens konsert med musikk han selv har skrevet. Verket heter Intrada Improvisé. Fra jazzen og en av favorittkomponistene George Gershwin, inspireres han av det improviserende element i musikken. Avslutningsnummeret som er musikk han ofte vender tilbake til, er improviseringer på temaer fra Bernard Bernstein.

LES OGSÅ: Orgelet overrasker meg stadig

Frogner menighets organist Bjørn Kleppe lover at det er et praktfullt instrument som venter den internasjonale orgelvirtuosen.

Virtuos

– Wayne Mashall er en organist som skaper begeistring med sitt musikalske uttrykk og sin vanvittige teknikk, enten det er jazz eller klassisk han spiller. Vi er veldig stolte av å kunne presentere ham her i kirken. Han har vært her før og øvd på det gamle orgelet, så vi er også spent på responsen på det nye, sier Kleppe.

LES OGSÅ: Orgelets ridder

Orgelet i Frogner kirke knapt et år gammelt. 35 av stemmene fra det gamle orgelet ble tatt med da de engelske orgelbyggerne Harrison & Harrison monterte det nye i fjor høst. Instrumentet er betegnet som et «komplett romantisk orgel i den store stil» og det eneste store engelske orgelet i Norge. Orgelbyggerne er de største i England og står bak orglene i Westminster Abbey, King's College Chapel og Royal Festival Hall.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur