Oslo Soul Teens toppet nylig iTunes' albumliste med Real Life, dagen etter utgivelsen. Medutgiver av plata, plateselskapssjef og styreformann i FONO, Larry Bringsjord, innrømmer at han jobbet hardt på sosiale medier for å få det til.
– Jeg visste at vi trengte noen hundre nettsalg i løpet av én dag for å kunne nå til topps. Da vi lyktes, ga det bra PR for videre salg, samtidig som vi hadde solgt et anselig antall album på kort tid.
En påminnelse
– Hvordan gikk du fram?
– Brukte sosiale medier for alt det var verdt, særlig Facebook. Det er over 150 Soul Children-kor i Norge, og det representerer et fantastisk nettverk. Det var ikke en aksjon, bare en påminnelse om at albumet ville være tilgjengelig for salg på iTunes fra en bestemt dato. Veldig mange så fram til den utgivelsen, siden de forventet kvalitet og fornyelse, så det var i første rekke dét som utløste salgsraset. Vi bare ga den siste dytten. Og naturligvis brukte vi det for alt det var verdt markedsmessig. Noen ganger overtar ogsåmarkedskreftene av seg selv etter en slik listetopping.
LES OGSÅ: Skal oppdatere åndsverkloven til dagens strømmesamfunn
– Så iTunes-lista er viktig?
– Ja, men ikke så viktig som VG-lista eller Spotify-lista, hvor strømmingen gjør det både vanskeligere og mer attraktivt å komme inn. Når Apple 30. juni lanserer sin nye strømmetjeneste med tre måneders gratis tilgang, og helt sikkert også vil gi de som benytter seg av det et tilbud om å fortsette å strømme mot en viss sum penger, frykter mange av oss at det vil bety slutten på nedlastingen. Og at iTunes raskt vil fade ut. Det kan ha vært i siste liten at vi fikk Oslo Soul Teens øverst på iTunes-lista, sier Bringsjord.
Tenker langsiktig
Simen Eidsvåg i markedsføringsselskapet Haaland, Eidsvåg & Strøm (med artister som Hellbillies, Jaga Jazzist, Jonas Alaska, Lars Vaular og Bjørn Eidsvåg i stallen), sier de bryr seg fint lite om artistenes listeplasseringer.
– Vår politikk er å bygge opp artistene langsiktig gjennom en totalpakke, hvor ikke minst live-spilling er viktig. Jeg vet mange andre bransjeaktører tenker motsatt; at en listetopper er noe av det beste man kan fore pressen med. Mens storselskaper som Sony Music og Universal for tiden er veldig singelfokusert, tenker vi helt annerledes. Ingen av våre artister har slått igjennom på grunn av en høy listeplassering, sier Simen Eidsvåg.
Da faren Bjørn Eidsvåg toppet VGs albumliste for et par år siden, sier sønnen at det var til stor overraskelse for mange i bransjen.
– Selv om pappa hadde solgt mye av plata rent fysisk, hadde nesten ingen regnet med at det skulle bli nok strømming av den til at den skulle komme på ei slik liste. Jeg vet strømmetjenestene jobber knallhardt for å få flere over 40, som er pappas kjernepublikum, til å benytte seg av dem.
LES OGSÅ: Vil ha fairtrademerking av musikk
Nico & Vinz
Kulturredaktør i Dagsavisen, Mode Steinkjer, sier de nesten aldri velger å lage en sak på bakgrunn av en topplassering på VG-lista eller på iTunes.
– Vi foretrekker å gjøre en sak på de mest interessante artistene før de kommer på listene, i motsetning til de publikasjonene som først og fremst tenker kommersielt. Bedre å dekke en konsert enn en listeplassering, med mindre vi snakker om at for eksempel Nico & Vinz går til topps i USA.
Mindre betydning
Daniel Kvammen opplevde overstrømmende anmeldelser og bra salg kort tid etter at debutalbumet Fremmad i alle retninger ble lansert i mars. Albumet toppet iTunes-lista, og var også inne på VG-lista.
– Lister er ikke på langt nær like viktige for det platekjøpende publikum i dag som det var. Men det var litt gøy å komme på VG-lista, jeg innrømmer dét. Det genererte nok en del spillejobber også.
LES OGSÅ: Fysisk aktive bruker flest kulturtilbud
Som ekspeditør i Platekompaniet ved siden av artistjobben, opplever likevel Kvammen en sjelden gang at kunder spør etter plater fra iTunes og VG-lista.
– Men de spør oftere etter en artist fra Skavlan eller Lindmo. Selv har jeg aldri kjøpt musikk basert på listeplasseringer. Men ikke sjelden på grunn av anmeldelser.
Bandet I Was A King fikk voldsom medieblest da det selvtitulerte debutalbumet kom i 2007. Siden har medieinteressen holdt seg, og for to år siden spilte de på Norwegian Wood.
– Vi har greid oss fint uten platelistene. Vi skjeler ikke til dem, vi lager musikk uten å ha noe slikt i tankene. Det er nok likevel lettere å blåse i listene i dag, enn da de for mange år siden hadde en atskillig større innflytelse på platekjøperne, sier bandleder Frode Strømstad.
Eierskapsfølelse
David André Østby har toppet iTunes' albumliste to ganger; med Skjærgårds utgivelsen Hjerteslag i 2011, og med soloalbumet Eksplosjon i fjor høst. Mens vi snakker med ham på telefonen onsdag formiddag, ser han at den nye barneplata han nettopp har gitt ut sammen med Jarle Waldemar, fyker inn på tredjeplass på iTunes-lista.
– Hyggelig, selv om jeg er litt usikker på hvor stor markedseffekt det har. Kult å ligge over Mark Knopfler og Jan Eggum, uansett. Felles for meg og Oslo Soul Children, er at vi har en nokså stor skare mennesker som føler et slags eierskap til prosjektene våre. Dermed er de også lette å mobilisere, ikke minst i sosiale medier. Da er det fullt mulig med en høy plassering på iTunes-lista. Men lista er dynamisk, og endrer seg hele tiden, derfor krever det et stabilt salg for å holde seg i toppen over tid.
Med iTunes-eier Apples nye strømmingoffensiv i slutten av måneden, vet ikke Østby hvor lenge det vil bli mulig for ham å komme på iTunes-lista.
– Strømming er uansett et fantastisk middel til å nå ut med musikken min på en effektiv måte. Særlig når jeg har erfart at det fysiske platesalget mitt er blitt halvert for hver utgivelse. På strømmingtallene ser jeg at langt flere hører musikken min nå enn ved tradisjonelt platesalg.