Kultur

Kronprinsessen redaktør for bok om «det norske». Tro er i liten grad en del av det

– Vi har tatt utgangspunkt i det norske som noe som begynner inni oss, sier kronprinsessen.

– Det er jo ingenting om religion eller tro her, hvorfor er det sånn?

Vårt Lands journalist sniker til seg et siste spørsmål etter pressekorpset har blitt sluset ut av veien for kronprinsesse Mette-Marit, som sammen med forfatter Geir Gulliksen har redigert antologien Hjemlandet og andre fortellinger. De to har invitert tolv forfattere til å levere nyskrevne tekster om «det norske».

Det er Gulliksen som avser noen sekunder til å svare, etter at P4 har presset inn spørsmål om hvor redaktørene favorittsted å lese, og om hva oppgaveteksten ville ha vært om de tolv forfatterne hadde blitt bedt om å skrive en skolestil.

– Er det ingenting om religion her? gjentar Gulliksen nølende.

– Da må du lete med lupe?

– Er det nå jeg skal si det er et godt spørsmål? Det er jo forfatterne som bestemmer hva de skal skrive om.

Ikke representasjon

– Jeg har alltid vært veldig opptatt av det norske, i utgangspunktet ikke utenfor meg selv, men som noe som bor inni meg. Vi har tatt utgangspunkt i det norske som noe som begynner inni oss, sier kronprinsessen.

Hun svarer redaktør for Samtiden, Christian Kjelstrup, på scenen.

I anledning at Norge er gjesteland på bokmessen i Frankfurt i oktober, gav Aschehoug forlag utfordringen om å redigere en bok til Kronprinsessen, som fikk med seg et stjernelag av norske forfattere. Dag Solstad, Vigdis Hjort og Karl Ove Knausgård, for å nevne noen.

I samtale på forlagets lokaler tirsdag formiddag, der kulturjournalistene og forfatterne sitter med croissanter, kaffe og solsikker foran seg på bordet, snakker kronprinsessen og Gulliksen med Kjelstrup om hvordan de har tilnærmet seg oppgaven.

– Det litteraturen kanskje gjør best er å begynne i det personlige. Vi valgte å ikke begynne med å finne et representativt utvalg. Vi valgte ikke stemmer som skulle stå som representanter for noe. Vi gikk tilbake til oss selv som lesere, og fant forfattere som har vært viktige for oss, sier kronprinsessen.

– Vi lagde en liste over stemmer som begge kunne si om at dette er forfattere jeg har forholdt meg til i livet mitt, supplerer Gulliksen.

– Det var interessant å gå inn i det som er personlig opplevd som leser, og prøve å ikke skjele til noe annet, å komponere et utvalg ut fra det.

LES OGSÅ: Prinsesse Ingrid Alexandra på en fire timers lang pilegrimsferd

Norsk klang

– Hvilket Norge stiger opp av disse boksidene? Hva er det tekstene i sum sier om det å være norsk, spør Christian Kjelstrup fra scenen.

– Når du spør skjønnlitterære forfattere om å skrive om et tema som dette, er det typisk at de ikke svarer på oppgaven. De skriver om det som er viktig for dem selv. Men når du setter de tekstene sammen, og sier at på en eller annen måte handler dette om hva «det norske» kan være, ser du ting du kanskje ikke ville sett i en annen sammenheng, sier Gulliksen.

– Det er ikke sånn at boka gir et tydelig svar på det, og det prøver den ikke på heller, men det er en klang her likevel som jeg opplever som norsk, sier Kronprinsessen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur