Kultur

Konkurrentene vil ha mer av kaken

Når knutepunkt­festivalene må konkurrere om midlene i Kulturrådet, håper andre festivaler å vokse.

– Vi ser klart at en del festivaler ønsker seg en substansiell økning i tilskuddet i år, og tydelig håper at det vil skje en utjevning, sier Geir Rege.

Han er seniorrådgiver i Kulturrådet, og mener tendensen er spesielt synlig på jazzfeltet.

I denne sjangeren hadde tidligere Molde­jazz knutepunktstatus. Men i årets søknadsrunde, viser tallene at flere av de andre festivalene satser på å vokse kraftig de neste årene. Kongsberg Jazzfestival mottar i år 1,6 millioner i tilskudd, men søker for 2018 om fire millioner, og deretter om en gradvis opptrapping. Oslo Jazzfestival får i år 1,25 millioner, og håper å bikke fire millioner i støtte innen tre år. Nattjazz i Bergen satser på en økning i tilskuddet fra tre til fem millioner fra 2018-2022.

LES OGSÅ: Drømmer om festspill-pott på statsbudsjettet

Reagerer på krav

Da fristen gikk ut 2. juni, hadde 171 arrangører søkt på festivalstøtteordningen. Halvparten søkte om ettårig tilskudd, de øvrige om tre- eller fem­årig støtte. Svar på søknadene kommer ikke før nærmere jul. Hver femte festival var Oslo-basert.

Årets omlegging av festivalordningen har avfødt flere diskusjoner:

Tidligere var søknadsfristen på høsten, nå er den flyttet frem til juni. Dette har skapt usikkerhet hos mindre festivaler, som på søknadstidspunktet ofte ikke har klart ­programmet for neste år.

De nye reglene for festivalstøtte krever at et eventuelt overskudd skal tilbakeføres drift eller egenkapital, og ikke kan tas som utbytte. Dette har flere arrangører reagert mot, deriblant Øyafestivalen, som tidligere var knutepunktfestival, og samtidig organisert som et AS.

Et krav om dokumentasjon på at kommune og fylkeskommune vil bidra i et spleise­lag har også skapt hodebry. Kravet gjelder dem som søker om støtte over tre eller fem år. Enkelte arrangører har vært usikre på hvilken garanti som kreves. Samtidig har lokale og regionale myndigheter meldt tilbake at de synes det er vanskelig å forskuttere budsjettene flere år frem i tid.

LES OGSÅ: I kulturpolitikken er det senterparti-politikk i alle partier

Evaluering

– Intensjonen her var å sikre at den regionale støtten, særlig den som fulgte festivalene i knutepunktordningen, ble opprettholdt. Men vi må se hvilke ­alternative måter vi kan gjøre dette på. Vi ser på dette som et «work-in-progress», sier Geir Rege i Kulturrådet, som varsler at Musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte vil evaluere søknadsprosessen etter årets runde.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur