Kultur

KA åpner for ny Tono-avtale

Koronasituasjonen kan føre til at flere begynner å strømme gudstjenester. Til nå har dette vært et marginalt fenomen, viser rundspørring gjort av KA.

På grunn av smitteverntiltakene har mange menigheter den siste uken begynt å strømme gudstjenestene på nett.

etterlyser Nærbø kirke en bedre avtale om bruk av rettighetsbelagt musikk. Per i dag omfatter ikke rammeavtalen med Tono, at gudstjenester kan gjøres tilgjengelig på digitale plattformer. Det må man betale ekstra for.

– Dagens avtale er lite tidsmessig, sier Torgeir Hauge i Nærbø til Vårt Land, og ber om at kirken får en 'bredere og rundere' avtale.

Mulig årsavtale

– KAs jobb er å levere det medlemmene etterspør, så hvis dette vokser fram som et ønske hos mange, går vi gjerne videre og ser hva som er mulig å få til, uttaler kommunikasjonssjef Trygve Jordheim i KA, arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter.

Når det gjelder gudstjenestemusikk, benytter Kirken seg av avtalen mellom Staten og Tono, som er organisasjonen som forvalter rettighetene til tekstforfattere og komponister. I tillegg har Tono en direkte dialog med Kirkerådet og KA om betaling ved strømming. KA har dessuten en egen rammeavtale om konserter, som fellesrådene har anledning til å slutte seg til.

– Jeg deler ønsket om en enklere løsning for å ivareta de opphavsrettslige sidene ved strømming av gudstjenester. Det beste hadde vært en årsavtale av den typen som finnes for bruk av musikk på konserter, mener Jordheim.

Marginalt til nå

Men han bemerker at dette så langt ikke har vært et uttalt behov fra menighetene. Han opplyser om at KA nettopp har avsluttet en rundspørring blant kirkevergene om omfanget av gudstjenestestrømming. Svarene tyder på at dette er «et ganske marginalt fenomen», skriver Jordheim i en epost til Vårt Land:

– Vi får ta en fot i bakken når unntakstilstanden er over og finne ut om strømming er noe mange menigheter ser for seg å satse videre på. I så fall er det naturlig at vi prioriterer å se på mulighetene for å forhandle fram noe bedre. Det er også viktig å huske på at vi må komme fram til en enighet med Tono om disse tingene. Det er de som til slutt bestemmer prisen, og de er også de som bestemmer hvordan de vil ta betalt for opphavsrettslig beskyttet musikk som lagres og som dermed kan oppleves i ettertid. Hvis det var opp til meg, ville vi hatt dette bakt inn i stykkprisen eller eventuelt årsabonnementet.

'Hopp i det'

Tono meldte mandag at de allerede har fått et 30-tall henvendelser fra menigheter som vil strømme gudstjenester, og sier de forventer flere.

– Hva gjør eventuelt KA i disse tider for å bistå menighetene til å komme i gang med gudstjenester på digitale flater?

– Sammen med Kirkerådet lanserte vi i fjor høst et sett med anbefalinger for menigheter som ønsker å strømme gudstjenester, der musikk og opphavsrett var ett av flere punkter. For øvrig er mitt innspill: Hopp i det, prøv dere fram, ikke legg lista for høyt og ikke tenk at det kommer til å bli så vanskelig.

Kulturredaktør Arne Borge kommenterer: 'Epidemien rammer alle kulturinteresserte. Men de største taperne er utøverne.

Datatilsynet: – Kirken må innhente samtykke av alle som skal filmes.

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur