Kultur

'Jeg har bare gjort det jeg har likt'

Plateaktuelle Ole Børud vil gå over grenser, men er ofte hjemme når han kommer dit.

Outside the Limit er tittelen på Ole Børuds nye album, som slippes i september. Musikeren som startet karrieren som minstemann i Børud-gjengen, har senere spilt alt fra heavy metal til soul og funk. I fjor prøvde han seg i alle sjangre, fra vise til opera, foran et stort TV-publikum i Stjernekamp.

– Det er mye identitet i musikk, for mange. Er du hjemme et sted?

– Jeg har mest sannsynlig ganske mange steder jeg kan kalle hjemme. Det tror jeg. Jeg kan høre på ting som er til direkte inspirasjon for det jeg driver med selv, musikalsk sett: Pages, Steely Dan – der er jeg veldig hjemme. Samtidig er jeg glad i King's X. Jeg er minst like hjemme der. Og Foo Fighters. Og så kan jeg sette pris på jazz.

Hvis man er akkurat litt mer enn vanlig interessert i musikk, blir det kanskje fort sånn, tror Børud. Men den musikalske sjangeren han er kjent for som soloartist, den er beslektet med musikk han vokste opp med.

– Da jeg var liten og vi turnerte rundt i bil med familien, så hørte vi på alle disse West Coast-tingene. Det har bare blitt med meg. Men så har det vært egne reiser, ting jeg har oppdaget selv og som har gitt en sterk identitet, det òg.

LES MER: Min tro med Ole Børud. – Nær ved å droppe hele kristenpakka

Ubesvarte spørsmål

– Har alt bare vært åpent, eller har du måttet jobbe for å bryte noen grenser?

– Jeg vet ærlig talt ikke om jeg har tenkt på det sånn. Jeg har bare gjort det jeg har likt. Når jeg snakker om å gå over grenser på dette albumet, handler det mer om andre ting. Om levd liv, å gjøre sine egne valg, og bryte med konvensjoner som bare er satt der. Det kan være kulturelt, eller religiøst, eller alle andre slags institusjoner.

Når det kommer til tro, har han erfart at det ikke var nok å leve på noen andres tro, den han vokste opp med.

– Dette er en reise. Troen jeg har, er noe jeg blir kjent med underveis, i dynamikken det innebærer å leve. Det å være menneske er urettferdig for alle. Jeg har opplevd noen urettferdige ting som jeg ikke skjønner noe av. Det er en del av å være et troende menneske, også. Men slik har det dukket opp ting jeg har måttet ta stilling til.

– Er det troen på en god Gud som utfordres?

– Ja, hvis du har vokst opp med å bli fortalt at om du ber nok, om du tror nok, så ordner det seg, og så ordner det seg ikke. Mye kunne vært sagt om det, men det jeg kjenner, er at jeg er underveis. Jo mer jeg lever, skjønner jeg at det er mye jeg ikke skjønner. Jeg har måttet jobbe skikkelig med å forsone meg med at jeg kommer til å gå ut av livet med så mange ubesvarte spørsmål.

Ole Børud mener man likevel kan velge å tro.

– Mange kristne liker å snakke om troen som en gave, men det er også et valg. Det er en reise, og jeg opplever at jeg er underveis.

LES MER: Kristen barnestjerne ble ekstrem-rocker

Merkelappen

– Hvordan vil du beskrive det kristne miljøet du vokste opp i?

– Vi var ganske midt oppe i trosbevegelsen. Pappaen min (Arnold Børud red. anm.) var pastor i en forsamling som var prega av det. Men pappa har alltid hatt en sunn innfallsvinkel til ting. For meg var han en stabiliserende faktor i en sånn setting. Men i ettertid tenker jeg at den bevegelsen kanskje var vel snever. Mange ting ble satt til side når det kommer til hva et menneskeliv er, og hva tro er. Men siden vi reiste så mye rundt, kom vi også til mange andre kristne sammenhenger. Det var fint. Vi fikk se at det var mange måter både å leve og tro på.

– Du var jo bare et barn da du ble en offentlig person i Kristen-Norge. Synes du det er urettferdig at du fortsatt må sitte her og snakke om noe du egentlig ikke valgte å være en del av?

– Det kan du godt si, men jeg har jo selv gjort noen valg underveis. Jeg driver med det jeg driver med. Og jeg har tross alt tekster som kretser rundt tro, selv om jeg ikke kaller meg en kristen artist. Det har jeg sagt hele veien, at jeg ikke liker den merkelappen. Jeg har ikke noen agenda, jeg bruker ikke musikken til å misjonere.

– Du kunne latt være å bruke Børud-navnet.

– Ikke sant. Jeg har hatt perioder der jeg har hatt større behov for å distansere meg fra det. For eksempel da jeg spilte i Extol. Det ble ofte sånn at man ville snakke med meg om bakgrunnen min, og da ble ikke bandet helt tatt på alvor.

– Men dette er ikke noe som har fulgt meg som noe plagsomt. Det går helt fint.

Børud smiler.

– Jeg er jo knytta til det uansett. Det er min historie. For meg var det helt normalt å reise rundt med familien for å synge og spille i helgene. Det var jo ikke normalt, men det har ikke vært noe negativt. Det har hatt masse å si for at jeg driver med musikk nå, og sånn sett har jeg vært heldig. Det er noe jeg er veldig takknemmelig for.

---

Ole Børud

  • (f. 1976) er en norsk musiker og låtskriver.
  • Sønn av Arnold og Anne Marie Børud.
  • Var som barn og ungdom en kristne barne- og familieartist med Børud-gjengen og Arnold B. Family.
  • Har siden spilt i ulike band i tillegg til sin solokarriere.
  • Kom i 2018 på 3. plass i Stjernekamp på NRK.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur