Kultur

I filmen The Settlers møter du bosettere som åpent erkjenner sin rasisme

Uansett hvor den vises vil The Settlers vekke sterke reaksjoner, skrev filmmagasinet ­Variety.Nå vises den på Human Rights Human Wrongs i Oslo.

Bilde 1 av 2

Uansett hvor den vises vil denne filmen kunne vekke sterke reaksjoner, skrev filmmagasinet ­Variety etter at den israelsk-­canadiske dokumentaren var vist på Sundance-festivalen. Den israelske stjerneregissøren Shimon Dotan (67) har laget nok en dokumentarfilm som svir. Denne­ uken blir den vist på filmfestivalen Human Rights Human Wrongs som setter søkelys på menneskerettigheter og menneskers kamp for et verdig liv.

Hard kost

– Hva er dere forberedt på?

– Vi er forberedt på sterke ­reaksjoner. Filmen viser en veldig tøff side av okkupasjonen. Den viser bosettingspolitikken som israelske regjeringer på den ene siden har sett gjennom fingrene på, og i andre perioder har brukt aktivt for å få støtte i velgermassen. Filmen er hard kost fordi den viser en utvikling som er skadelig for både regionen og for palestinere, sier Silje Viki, som er programansvarlig for festivalen.

Hun sier filmen er valgt fordi­ den gir et realistisk bilde av konflikten. Vi møter både fundamentalistene og de som vil ha stor bolig med basseng. En av bosetterne forteller valget hans stod i mellom enten å bygge på et rom inne i byen, eller bygge seg et mye større hus for de samme pengene en kort biltur utenfor. En annen ung mann sier rett ut at han vil erobre land, at han er rasist og at han hver morgen takker Gud for at han ikke ble skapt som hedning. En ung mann fra bevegelsen The Hilltop Youth lover at Transjordan er neste mål. At han da krysser grensen til Jordan, ser han ikke som et hinder. Ikke minst møter vi palestinere som skriker i protest når okkupantene med bulldosere og ­våpen trenger inn.

LES MER FRA HUMAN RIGHTS HUMAN WRONGS: Sjokolade fra slaver

Historietime

Med arkivbilder gir filmen hele den historiske bakgrunnen. Vi ser de første bosetterne, og vi møter noen av dem igjen i dag, ansikt til ­ansikt med noen av de mer enn 400.000 nybyggerne, fordelt i 225 ulovlige bosetninger. Palestinske og israelske stemmer slipper til både i arkiv og i nåtid. Foruten bosettere møter vi politikere og analytikere som kommenterer utviklingen.

– Når en ser konsekvensene, sitter en igjen med følelsen av at konflikten er uløselig. Samtidig tror jeg filmen er et svært godt utgangspunkt for en samtale, sir Viki.

Debatten hun viser til vil finne sted fredag etter visning av filmen på Cinemateket. Dit kommer Omar Barghouti, som er grunnlegger og styremedlem i den palestinske bevegelsen for akademisk og kulturell boikott av Israel. I panelet sitter også Liv Tørres, direktør for Nobels Fredssenter og biskop Atle Sommerfeldt.

Ikke lenger boikott

– Tar ­festivalen stilling til spørsmålet om boikott?

– Nei, vi har mellom 30 og 40 samarbeidende organisasjoner som jobber med vidt forskjellige temaer. Det er ikke sikkert alle ville støtte en boikott, sier Viki.

Hun leser filmen som en sterk kritikk av israelske myndigheters politikk og deres håndtering av situasjonen.

– Vi viser filmen fordi det er en kritisk røst fra innsiden. De trengs det flere av, sier Viki.

For to år siden valgte filmfestivalen å ikke vise filmen The Other Dreamers, som handler om sterkt funksjonshemmede israelske barn og deres­ drømmer. Den israelske regissøren Roy ­Zafrani publiserte da en melding­ han hadde mottatt fra festivalsjef Ketil Magnussen. Han ønsket­ ikke å vise filmen, og ga følgende begrunnelse:

«Vi støtter den akademiske og kulturelle boikotten av Israel­, så om ikke filmene dine handler­ om den illegale okkupasjonen, eller berører okkupasjonen eller­ blokaden av Gaza, eller på annen­ måte diskrimineringen av palestinerne, kan vi ikke vise dem.»

– Erfaringen fra 2015 lærte oss at festivalen som sådan ikke kan gå inn for boikott, presiserer festivalledelsen i dag.

LES OGSÅ: Ikke fritt fram for bosetninger

Smart boikott

Filmfestivalen viser filmen i samarbeid med BDS Norge. Det er en partipolitisk og religiøst uavhengig ­bevegelse som samler til boikott av Israel. Målet er å rive muren, stoppe okkupasjonen og koloniseringen, gi arabisk-palestinske borgere av Israel full likestilling, og hjelpe palestinske flyktninger hjem.

Dagen før filmfestivalens ­debatt, samler BDS til en egen debatt på Litteraturhuset om akademisk boikott av Israel. I panelet sitter blant andre Lars Gule som er styremedlem i BDS Norge. Når en israelsk film blir boikottet det ene året, og ikke et annet, er det et uttrykk for det Gule kaller «smart boikott».

– Denne gangen er det et ­poeng at det er en israelsk film. Det er smart boikott. Vi ønsker slutt på offisielle og institusjonelle samarbeid innen kultur og akademia, men vil fortsatt ha dialog og samarbeid med de krefter i Israel som er kritiske til okkupasjonen. Det er utmerket at en kritisk film som dette vises i etterkant av vår debatt, sier Lars Gule.

Han er glad for at utenriksminister Børge Brende kritiserte Knessets siste legalisering av bosettinger.

– Men hva så? Når det gjelder Russland sitter sanksjonene løst. Overfor Israel blir det med tomme ord, sier Gule.

LES OGSÅ: Anna Smajdor vil la hjernedøde kvinner bære frem barn

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur