Kultur

– Hvor store endringer vil vi se etter pandemien?

Han prøver å late som ingenting og jobber med det vante. Stillheten ga en rar tone i verden. Det skrev han et dikt om som mange har lest.

Bjarne Kjeldsen (46) jobber med yrkesfaglige spørsmål knyttet til kirke, krematorium og gravplasser. Han har fortid i arbeidsgiverorganisasjonen KA, men er nå ansatt i Fagforbundet. Der har også spørsmål om kirkeordning og trossamfunnslov vært aktuelle­ oppgaver nylig. I utdanningen skrev han hovedfagsoppgave om etterlattes opplevelse av kirkelig gravferd.

Rare dager

Hjemme på Sigge­rud i Nordre Follo får han av og til tid til å skrive dikt. På sosiale­ medier får han delt dem og høster respons slik som på diktet «Manteltone».

– Skrivingen går i bølger. Det kan gå lange tider mellom diktene. Nå har jeg skrevet et par siden årsskiftet, forteller han.

Han tror ikke han er aleine, mange begynner seint i livet med å skrive dikt.

– Hvordan er dagene dine?

– De er rare. Jeg prøver å late som ingenting og jobbe med det jeg pleier. Det er en underlig tone i verden om dagen. Det er en del x-er i ligningen som gjør det til en merkelig tid. Likevel har jeg en jobb og en hverdag som gjør mye likt. Jeg kjenner likevel på at det er en særskilt tid med mange spørsmål.

Kanskje håp

– Hva er mest påtrengende?

– Som diktet rører borti er det spørsmålet om hvor store endringer vil vi se på andre siden av pandemien. Det er utrygghet for endringer i det kjente. Det som gir sikkerhet i hverdagen. Samtidig er samfunnet veldig siktet inn på økt vekst og materielle goder. Nå tvinges vi litt bort fra det og er nødt til å forholde oss til andre sider ved livet som kanskje også gir en håpsdimensjon. Ikke minst med tanke på klima og miljø. Kanskje er det en ­endringskraft som ikke bare er negativ? Det er noe tvetydig der.

Jordens indre

– Manteltone – kan du forklare?

– Mantel er jordens indre. Det som satte diktet i gang, var en sak jeg leste om at seismologer får ­tydeligere utskrifter av aktiviteten i jordlaget fordi tungtransport, tog og andre aktiviteter stopper opp. Vi hører bedre når vi legger øret til jorden. Det var en tankevekker som satte i gang bilder og fantasi, sier Kjeldsen.

Byens hjerteslag

Allerede fra den 13. mars, da regjeringen forbød store arrangementer, gikk støynivået ned. En uke senere­ da skoler, barnehager og en rekke virksomheter stengte, gikk støyen­ kraftig ned ifølge Norges­ Geotekniske Institutt. Korona­krisen har ført til en global­ dugnad blant seismo­loger for å kartlegge ­byens hjerteslag verden over.

– Hva brakte klosteret inn?

– Vi har hytte i Vang i Valdres. Det er noe med de røysene i fjellet der som minner meg om kirke-ruiner De fikk meg til å tenke på den flerstemmige sangtradisjonen som etterfulgte gregoriansk sang. Noe har også sprengt steinene engang. Den polyfone sangen var noe nytt som har festet seg i en solid tradisjon. Vi er på et sted nå hvor noe nytt kanskje bryter fram og skal bli noe kjent og trygt etter hvert, sier Kjeldsen.

LES OGSÅ:

Breddekulturen rammes med regjeringens koronapakke

Først røk sommerfestivalene. Nå står også julekonsertene i fare

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur