– Vi gikk i kirken hver søndag i oppveksten, og det var så mange salmer jeg mislikte intenst. Men de jeg først synes var fine, de festet seg. «Ikke en spurv til jorden» er blant dem som gjorde inntrykk.

Hilma Nikolaisen er vokst opp med en far som var organist i kirken på hjemplassen Moi. Selv har musikeren vanligvis helt andre ting enn salmer på sitt repertoar.

– Å bidra med en salme er noe jeg tidligere ville sagt nei til. Men denne gangen, da jeg fikk spørsmålet fra Vårt Land, tenkte jeg at det var fint å ta utfordringen.

Nikolaisen er kjent for to kritikerroste soloalbum innen sjangeren psykedelisk rock. Hun har også vært bassist i støyrockbandet Serena Maneesh og for Anne Grete Preus.

Trøstende tekst

I voksen alder har Hilma Nikolaisen oppdaget av melodien til «Ikke en spurv til jorden» er skrevet av musiker og barnebokforfatter Ivar Skippervold.

– Jeg har vokst opp med bibelhistoriene til Ivar Skippervold på kassett, dag ut og dag inn. Jeg var kjempeopptatt av ham, forteller hun.

Teksten er skrevet av Ingeborg Prytz Fougner. Den er en fin refleksjon om at ingenting bare skjer upåaktet, og at det er mening i alt, synes Nikolaisen.

– Teksten er trøstende, uten å være sentimental. Det er noe med å erkjenne det som er vanskelig, men ikke la seg bli slått ned. At man kan være i det vanskelige.

«MIN TRO» MED HILMA NIKOLAISEN: – Alt eg tek inn som gir meg noko, er Gud ein del av

Debut på norsk

«Ikke en spurv til jorden» er ikke bare et sjelden eksempel på salmesang fra Nikolaisen, det er også første gang hun synger på norsk uten at det føltes «svett».

– Jeg har hatt en sperre for å synge på norsk, men her føltes det naturlig. Jeg synes jeg kunne gjøre det med verdighet og uten ironisk distanse denne gangen. På en enkel og lavskuldret måte.

Live fra Jakobkirken

Mandag kan Hilma Nikolaisen oppleves live fra kulturkirken Jakob. Konserten (som er fri for salmer) inngår i serien «Jakobstrøm», og er et samarbeid med det virtuelle konsertstedet Brakkesyke 2020.

– Først, da disse strømmekonsertene dukket opp, tenkte jeg at det kunne gå litt inflasjon i det. At nå skulle alle inn i alles stuer. Men jeg kjenner at jeg trenger å gjøre noe. Jeg prøver å være konstruktiv og å bruke hver ledig stund på musikk, sier Nikolaisen, som likt mange andre driver med hjemmeundervisning av barn på dagtid.

Å holde konsert fra Jakobkirken er fin løsning, synes hun.

– Jeg elsker det kirkerommet. Så får vi se hvordan det oppleves, og om jeg skal gjøre flere slike konserter.

SE MER: Alle videoene i Vårt Lands salmedugnad finnes her