Kultur

Hærverk på flere katolske kirker

En rekke kirker i seks amerikanske stater har vært utsatt for hærverk den siste tiden. Knuste glass betyr lite sammenlignet med George Floyd, mener Dallas-kapellan.

Flere kirker i en rekke amerikanske stater har den siste tiden vært utsatt for tagging og annen hærverk, ifølge nettstedet Catholic News Agency. Det er primært katolske kirker og katedraler som har vært offer for angrepene.

Kirkebyggene som har blitt angrepet fordeler seg på statene California, Minnesota, New York, Kentucky, Texas og Colorado. Aller verst gikk opptøyene utover Cathedral Basilica of the Immaculate Conception, som har fått permanente skader. Både kirkebygget og prestegården ble tagget og spraymalt, blant annet med påskriften «pedofile», «Gud er død» og «Gud finnes ikke».

I parkeringsplassen og området rundt den katolske kirken, ble det samlet sammen tre poser med stein. Katedralens mest verdifulle bildet er uskadd, ifølge nettstedet, men det antas at kirkedørene fikk varige men, og trolig må erstattes.

LES OGSÅ: En skjebnetime for USAs demokrati, skriver Emil André Erstad

George Floyd på

Hærverket antas å henge sammen med opptøyene som har pågått siden George Floyd ble drept av politiet 25. mai. Drapet utløste store demonstrasjoner knyttet til strukturell rasisme, etnisk profilering og forskjellsbehandling.

St. Patrick's Cathedral i New York har i hvert fall blitt tagget med «No justice, No Peace», «BLM» og «George Floyd». Kardinal Timothy Dolan, erkebiskopen i byen og styreleder for Commission of Religious Leaders gikk sammen om en uttalelse som respons på opptøynene.

– Vi respekterer dem som vil hedre George Floyds minne med fredelig protest mot den skrekken, ondskapen og synden som er rasisme, heter det i uttalelsen, som videre viste til Floyds familie sine ord om at vi ikke må sette hverandre i fare og at «plyndring og vold tar styrken fra vår kollektive stemme».

LES OGSÅ: Donald Trump kaller Antifa terrorister, men vil ikke kalle Ku Klux Klan det samme

«Glass knuser hele tiden»

Saint Jude-kapellet i Dallas, Texas var et annet av kirkebyggene som har blitt ramponert. Jonathan Austin, kapellan i kapellet, forteller at en del steiner ble kastet på vinduer. Etter å ha sett på overvåkningskameraet, fikk Austin inntrykk av at det ikke var et angrep rettet mot kirkebygget, men bare mot et bygg i seg selv. Kapellanen velger heller å se stort på det hele.

– Disse glassrutene er ingenting. Glass knuser dessverre hele tiden, men i forrige uke ble livet til Mr. George Floyd tatt. Det ble tatt av en mann som ikke respekterte det, sa Austin til Catholic News Agency.

LES OGSÅ: Statue av sørstatsgeneral revet i Washington

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur