Kultur

Gjør business av frilansboomen

Antallet selvstendig næringsdrivende i kultursektoren har eksplodert. Det skaper marked for nye bedrifter – som lover et tryggere og enklere frilansliv.

Som musiker hadde Karl-Dag Kjosavåg drevet for seg selv i mange år. I 2011 var han lei. Sammen med venner og kolleger startet han Employ AS. Forretningsidéen var å organisere løsarbeidere: Bedriften ansetter frilansere.

Målet er å forenkle frilanstilværelsen. Både ved å gi hjelp til administrasjon og økonomi, men også ved å gi sosiale rettigheter, som sykepenger og foreldrepermisjon:

– Som selvstendig næringsdrivende har du dårlige trygderettigheter, og opplever langt oftere enn andre vanskeligheter i møtet med systemene. Men ved å gå sammen, blir alt mye enklere. Trenger du for eksempel foreldrepermisjon som frilanser, ender det lett i en lang diskusjon med Nav. Men med en gang du er ansatt i en bedrift av en viss størrelse, slipper du alt mikkmakket, sier Kjosavåg.

Nytt marked

Ideen er blitt en suksess. I dag har de over 115 ansatte, og kontorer i Stavanger, Oslo og Bergen. Blant de ansatte er sangere som dirigenter, produsenter og designere, herunder navn som Beat for Beat-saksofonist Frøydis Grorud, sanger og komponist Frank Havrøy, og Oslo Gospel Choirs Marie Pihlstrøm Frostlid.

Men Employ er ikke alene om å ha sett frilansmarkedet:

To rene kommersielle svenske foretak har nokså nylig etablert seg i Norge:

• I 2012 startet Frilans Finans en norsk avlegger. Siden da har omsetningen økt til 10,4 millioner kroner, og de siste tre årene har selskapet gått med overskudd i størrelsen 240.000 til over en halv million.

• For to år siden slo også et annet svensk selskap seg ned i Norge, nemlig Cool Company. Første driftsår viste en omsetning på 4.247.000, men et driftsresultat i minus.

LES OGSÅ: – Tanken om kultur som motkultur smuldrer

Frilansere uten sykerettigheter

For Employs del har omsetningen økt jevnt til 37, 5 millioner i 2016. Driftsresultatet ligger imidlertid kun på rundt 100.000 kroner. Så er heller ikke målet å gå med et større overskudd enn to prosent, forklarer kommunikasjonsleder i Employ, Kjell Inge Torgersen (bildet).

Kjell Inge Torgersen er kommunikasjonsleder i Employ AS.

– Vi driver dette utfra en fellesskapstanke. Målet er ikke at eierene skal gjøre seg rike, men at vi skal drive sunt, og løse utfordringene som vi møter som frilansere.

For frilanstilværelsen er langt fra noen himmel. Som Vårt Land omtalte forrige uke setter dag­ens kunstnerrolle krav til evner til å håndtere økonomi og administrasjon. Å operere på det frie arbeidsmarkedet, er dessuten en usikker tilværelse:

Som løsarbeider gjelder rett til sykepenger først fra og med 17-sykedag – med mindre man har tegnet en egen tilleggsforsikring. Og det er noe de færreste gjør. Bare fem prosent av selvstendig næringsdrivende i kultursektoren tegner slik tilleggstrygd, ifølge undersøkelsen Kunstens autonomi og kunstens økonomi fra Telemarksforskning.

Av disse har få bedre dekning enn det rimeligste alternativet.

Stadig flere løsarbeidere

Dette er ikke til hinder for at mange forsøker å skape sin egen arbeidsplass.

Innen kreativ næring er i dag to tredjedeler av alle selskapene nettopp enkeltpersonforetak. Antallet av denne selskapstypen økte med 43 prosent over en seksårsperiode, ifølge rapporten Kreativ Næring i Norge 2008-2014.

Veksten var desto sterkere i deler av bransjen:

• I musikkbransjen var eksempelvis 3.056 personer sysselsatt i et AS og lignende. Mens hele 8.138 var innehavere av et enkeltpersonforetak.

• Antallet enkeltpersonsforetak vokste her med 110 prosent fra 2008 til 2014, mens antallet AS sank i samme periode.

Årsaken skyldes stor vekst i kunstnerstanden og endringer i arbeidsmarkedet. Det skyldes også et endret beregningsgrunnlag hos Statistisk sentralbyrå, noe som ga flere enkeltpersonforetak fra og med 2011.

LES OGSÅ: – Dette kan ta livet av kunsten

Søknadsprosess

Begge de to svenske selskapene har som formål å «forenkle og effektivisere» administrasjonen for frilansere og konsulenter. De fakturerer for deg, beregner moms, og utbetaler din lønn. For dette tar de en avgift på rundt seks prosent av inntektene. Selskapene tilbyr også forsikringsordninger.

Employ er de eneste av de tre som i tillegg skilter med ­sykerettigheter og pensjon.

Til gjengjeld koster det 1.250 kroner i måneden pluss prosenter av overskuddet å være ansatt her. For å bli tatt inn i stallen,­ må du gjennom en søknadsprosess. Bedriften vil vite at ansettelsen lønner seg både for deg selv og for selskapet.

– Alle er med på å bidra inn i et kollektiv. Da må vi vite at dette er folk som er dedikerte nok. Dess­uten har vi lyst til å representere noe utad. Vi vil at selskapet skal være forbundet med kvalitet, sier kommunikasjonssjef Kjell Inge Torgersen.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur