Kultur

Ga verdi til småsilda

Krigshistorien til den gamle sildoljefabrikken på Svinøya er det fortsatt vanskelig å snakke om.

Den knøttlille Svinøya ligger i Hadselfjorden i Vesterålen. Her rager høye tanker og flate kantete industrilokaler.

AS Neptun var i sin tid landets mest moderne sildoljefabrikk.

Dumpet fisken

Sild har alltid vært en viktig råvare langs norskekysten. Men først på 1800-tallet fant man en metode for å skape verdier av småsilda. Denne var uegnet til salting, og hadde til nå blitt brukt til gjødsel eller dumpet.

Fra 1870-tallet startet indu­striell produksjon av sildolje og fiskemel. På Melbu i Nordland etablerte Christian Fredriksen i 1910 en etter datidens standard hypermoderne sildoljefabrikk.

Fredriksen var pioner innen industrifisket, og eide praktisk talt hele Melbu.

LES MER: Gruvene på Løkken Verk var starten på det norske industrieventyret. Mye av anlegget står tilbake som miljøfarlige ruiner uten eier

Okkupasjon

Driften ved Neptun løp frem til 1987, og utgjør et spennende stykke norgeshistorie: Det er en historie om hvordan internasjonal eksport bidro til å bygge et ellers sparsommelig befolket kystsamfunn – og en om hvordan arbeiderne måtte kjempe i fellesskap for lønn og rettigheter. Det er også en historie om hvordan bedriftseieres støtte til tyskerne, førte til at fabrikken etter 2. verdenskrig ble inndratt av staten.

Arbeidsplasser og verdiskapning i Melbu var sterkt preget av okkupasjonen, forteller Fred Martinussen, daglig leder for Norsk fiskerimuseum.

– Hjørnesteinsbedriften her var Melbu fiskeindustri, som en stund hadde samme eiere som Neptun. Etter at fabrikkskipet Hamburg ble senket av de ­allierte i Svolvær, gikk Gunnar Fredriksen til tyskerne og sa at produksjonen på Hamburg godt kunne få plass i Melbu. Det er noe man fortsatt ikke snakker så høyt om i dag, sier han.

LES MER: Riksantikvaren freder nå ti gamle industrianlegg, og håper regionreformen fører til bedre samarbeid med reiselivet

Etterklang

Neptun opphørte­ etter at overfiske, overkapa­sitet og fallende priser på det ­internasjonale markedet hadde skapt krise i sildoljeindustrien. Siden 1990-tallet er anlegget blitt istandsatt gjennom midler fra Riksantikvaren. Nå er det i ferd med å bli fredet.

Deler av anlegget brukes imidlertid på helt nye måter. Her holder Norsk fiskeindustrimuseum til, og to av de gamle tankene er blitt til spektakulære konsertsaler. I Barnetanken befinner du deg på havets bunn, og kan se båtene seile over deg. I Royal Neptun Hall kan du oppleve musikk med 23 sekunders etterklang, under et katedralformet tak.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur