Kultur

Frykter en varig svekkelse

Sverige rystes i sin kulturelle grunnvoll. Tre forfattere ga i går beskjed om at de forlater Svenska Akademien, som er kjent for å dele ut Nobelprisen i litteratur. – En veldig svekkelse som vil kunne vare, frykter Audun Lindholm.

Det er atten stoler i akademiet. Etter i går står seks av dem tomme. I Sverige er det prestisjetunge akademiet nå først og fremst forbundet med krise og skandale. «Et grunnskudd» og «en katastrofe» er betegnelser som ble brukt i løpet av gårsdagen etter hvert som nyheten om at tre framtredende akademimedlemmer sa takk for seg.

Urettferdig

Sist ut var Peter Englund. I et brev i Aftonbladet begrunner han sin avgang med håndteringen av krisen som oppstod i høst etter anklager om seksuell trakassering rettet mot «kulturprofilen» Jean Claude Arnault, som er gift med akademimedlem Katarina Frostensson.

Englund var akademiets sekretær og talsperson før nåværende «ständiga sekreterare» Sara Danius. Hennes håndtering av krisen har etter det Englund skriver, blitt utsatt for en voksende intern kritikk.

– En kritikk jeg finner både uberettiget og urettferdig, skriver Englund.

Fire år etter at han ble valgt inn, ga i går forfatteren Klas Östergren beskjed om at han forlater sitt arbeid.

– Svenska Akademien har i lang tid hatt alvorlige problemer og forsøkt å løse dem på en måte som setter obskure hensyn foran sine egne statutter og som innebærer et svik mot dets grunnlegger og høye beskytter, samt ikke minst oppgaven å representere «snille och smak», skriver Östergren. Det siste uttrykket, som direkte oversatt betyr geni og smak, er Akademiens motto.

Ryggrad

Lars Espmark som selv blir omtalt som ryggraden i akademiet, opplever at institusjonen er truet.

– Integriteten er selve livsnerven til Svenska Akademien. Når ledende stemmer innen Akademien setter vennskap og andre uvedkommende hensyn foran ansvaret for denne integriteten - da kan jeg ikke lengre delta i arbeidet, skriver Espmark.

Audun Lindholm er redaktør i litteraturtidsskriftet Vagant. Han frykter at de tres avgang vil føre til en varig svekkelse av institusjonen siden de er valgt på livstid og at man derfor ikke bare kan velge noen andre.

- Det er en svært dramatisk situasjon. Vår tids instinkt er å være skeptisk til institusjoner der autoritetene ikke velges demokratisk, men det kan få uante konsekvenser om Svenska Akademien forvitrer. De har en tyngde og makt som ingen andre litterære institusjoner i vår del av verden. Forsvinner Akademien fra offentligheten, vil ikke nye og unge krefter fylle vakuumet, men kommersiell kultur.

Råttent eple

Lindholm understreker at han ikke har noen meninger om den konkrete bakgrunnen for saken.

- Men det trenger ikke å være slik at ett råttent eple må ødelegge hele kurven. Selv om Svenska Akademien kan kalles en gammelmodig institusjon, er den et tyngepunkt som skaper engasjement, motstand og debatt. Jeg håper at de kommer seg gjennom krisen og at det ikke er selve grunnvollene som nå brister, sier Lindholm.

Forrige tunge krise var knyttet til debatten om de skulle uttale seg i striden om Salman Rushdies roman Sataniske vers i 1989. Det resulterte blant annet i at Kerstin Ekman trakk seg. Forfatteren Lotta Lottass har heller ikke deltatt de siste tre årene. Hun har begrunnet det med at hun ikke følte seg hjemme der.

Svenske medier kunne i går ettermiddag ikke annet enn spekulere og gjette på hva det var som nå fikk forfatterne til å trekke seg. Måten Östergren og Espmark har uttalt seg på peker ikke direkte på samme årsak.

Skammelig

Tolkningene går likevel i retning av Englunds resonnement: De to reagerer på måten akademiet håndterer den krisen som ble utløst i desember, da Dagens Nyheter avslørte at 18 kvinner anklaget den såkalte «kulturprofilen» Jean Claude Arnault for seksuell trakassering og overgrep. Han er gift med akademimedlemmet Katarina Frostensson som heller ikke har deltatt aktivt den siste tiden. De har sammen drevet det eksklusive møtestedet Forum som har vært finansiert av kulturmidler, også fra Svenska Akademien. Jean Claude Arnault er ridder av Nordstjärneorden, en utmerkelse kulturminister Alice Bah Kuhnke ville ta tilbake om det var mulig.

Litteraturprofessor Ebba Witt-Brattström er blant dem som kobler utviklingen til utredningen av denne saken. Hun spekulerer i at utredningen frikjente akademiet.

– Jeg gjetter at Östergren og Espmark anser det som skammelig og at de ikke vil bli dratt ned i den «skamgropen» som venter Akademien, sa hun til Sveriges Radio i går.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur