Film

Forfriskende fabeldyr

J.K. Rowling har skapt enda et magisk univers. Det ligner nok på Harry Potter til å blidgjøre fansen, men er samtidig forfriskende nytt.

Hvis du forventer deg en fortsettelse på fortellingene om Harry Potter i Fabeldyr og hvor de er å finne, kan du bli skuffet. Eller kanskje du blir positivt overrasket? For selv om dette er en fortelling skrevet av Potter-forfatter J.K. Rowling, er ikke filmen en ny fortelling om den foreldreløse trollmannen med runde briller. Både rollefigurene og det magiske universet er nytt.

Fabeldyr og hvor de er å finne er opprinnelig en av bøkene på pensum på trollmannsskolen Galtvort, der Harry Potter og vennene hans er elever. Den ble utgitt som bok i 2001, tilsynelatende skrevet av Salmander Fisle, som også er filmens hovedfigur. For første gang har Rowling skrevet filmmanuset selv. Historien ligger 70 år før Harry Potters tid.

Salamander Fisle (Eddie Redmayne) har reist fra London til New York med en koffert full av kravlende kryp. Han har ikke vært lenge i byen før både et kleptomansk, muldvarplignende pungdyr, en brunstig og nesehornaktig skapning og en fugl med slangekropp som kan krympe og vokse alt etter hvor mye plass de har tilgjengelig, har rømt og løper rundt i byen på egenhånd. Siden det magiske samfunnet er skjult for vanlige mennesker, må Fisle fange fabeldyrene før han avslører hele samfunnet.

Representerer oss

Samtidig er det mørke krefter i spill, der Percival Graves (Colin Farrell), som jobber i Macusa, de amerikanske magimyndighetene, ser ut til å være innblandet. I jakten på sine egne rømlinger oppdager Fisle at det er en mye større trussel som herjer New York, enn den han selv har sluppet løs.

Fisle får hjelp av søstrene Goldstein, den seriøse og ambisiøse Tina (Katherine Waterston) og den sjarmerende Queenie (Alison Sudol). I tillegg snubler Jacob Kowalski (Dan Fogler), hermetikkarbeideren som drømmer om å åpne sitt eget bakeri, inn i fortellingen som et tiltrengt, komisk avbrekk. Han er det amerikanske trollmenn kaller no-maj, et menneske som ikke har magiske evner. Kowalski representerer vårt ståsted som uinnvidde i magiens verden. Han går bokstavelig talt inn i Fisles koffert (alt er mulig med litt magi) og ser de fargerike fabeldyrene med store øyne.

LES OGSÅ: Siste Harry Potter-film byr på gotisk horror og lenge lovede svar

AAAAAAAAA

Fabeldyr og hvor de er å finne

Amerikansk eventyr

Regi: David Yates

Med: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Colin Farrell, Dan Fogler, Alison Sudol med flere

2 t. 11 min.

Aldersgrense 12 år

AAAAAAAAAA

Mangler litt magi

Det er fortsatt stor interesse for J.K. Rowlings magiske verden. I sommer kom boken Harry Potter og barnets forbannelse, som egentlig er manuset til et teaterstykke som går for fulle hus i London. Stykket er lagt fram i tid og handler om Harrys sønn Albus. Både Harry, Hermine og Ronny er voksne, men spiller fortsatt viktige roller i fortellingen.

Fabeldyr og hvor de er å finne tar en annen vei, men regissør David Yates sto også bak de fire siste filmene om den foreldreløse trollmannen, og flyter dermed på stemningen fra de foregående filmene. Men denne har ikke like sterke figurer som den originale fortellingen. Fisle er en klassisk underdog, men mangler noe av magien som har gjort Harry Potter til en helt. Eddie Redmayne har en særegen spillestil, og portretterer Fisle som en introvert nerdetype med bøyd nakke og et skjevt smil.

LES OGSÅ: Harry Potter-suksessen har vært til stor skade for barnelitteraturen, mener lederen for viktig barnebokpris

Spektakulær action

Jacob Kowalski er en fyr du faller for umiddelbart. 1920-årenes New York er en fin ramme for litt mørk magi, og det er gøy å besøke en hemmelig magikerbar på Manhattan, der gnomene synger jazz og Kowalski bestiller lattervekkende drinker uten å være klar over hvilken effekt den gir.

Fabeldyr og hvor de er å finne gir deg akkurat det du forventer av denne typen film – action, humor og et spektakulært 3D-univers. Det er varslet ytterligere fire filmer i Fabeldyr-serien. Humlesnurr nevnes i en bisetning, og dermed er det grunn til å tro at linken til Harry Potter-fortellingen vil bli tettere etter hvert.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film