Kultur

«Will you meet me in the country / In the summertime in England?» synger Van Morrison i en av sine fineste låter. Og det er nettopp hit vi vil. Til England! Det passer bra, for i dag 9. juni feires en viktig helgen på De britiske øyer, nemlig Colum-cille (521–597) eller Sankt Columba på latin. Han var Irlands og Skottlands apostel, en betydelig skikkelse i kirkehistorien og skytshelgen for ­irske diktere.

I Norge heter dagen i dag Kolbjørnsmesse. Den er markert med en laks på de gamle primstavene, etter en av de mange legendene om denne landsforviste prinsen, kalligrafen og teologen som i år 563 seilte fra Irland til den skotske øya Iona i en skinnbåt sammen med elleve andre munker.

Her bygde de opp en kirke og små bikubelignende­ munkehytter. Iona ble raskt et viktig europeisk ­læresete og misjonssenter i tidlig middelalder. ­Columba hadde dyp respekt for de førkristne ­keltiske tradisjonene. Særlig gjaldt det bardene (skaldene), kjent for sin kritiske og satiriske diktning, som han tok under sin beskyttelse.

LES OGSÅ: Hellig vin