Film

Er dette dråpen?

Snart kan du krydre meldingene dine med en egen mens-emoji. Kanskje kan det gjøre verdens vanligste tilstand litt mindre tabubelagt.

«Filmen er godt laga, men den handler om kvinner som får mensen. Jeg tror ikke en eneste mann kommer til å stemme på denne filmen, fordi dette blir for ekkelt for menn.»

Da en anonym, mannlig regissør i Oscar-akademiet skulle vurdere årets kandidater for bransjebladet Hollywood Reporter, var han brutalt ærlig om hva han syns om Period. End of Sentence. Men for ei uke siden tok likevel filmskaperen Rayka Zehtabchi mot Hollywoods gjeveste pris for nettopp denne dokumentarfilmen.

– Jeg gråter ikke fordi jeg har mensen. Jeg kan bare ikke tro at en film om menstruasjon nettopp vant en Oscar! sa hun i takketalen.

Stigma

Filmen er tilgjengelig på strømmetjenesten Netflix, og handler om kvinner i ei landsbygd i India, som ikke har tilgang på bind og tamponger. De vet ikke heller ikke hva de månedlige blødningene kommer av. Når filmskaperen spør en gruppe menn i landsbygda om de vet hva menstruasjon er, sier en at han har hørt at det er en sykdom som hovedsakelig rammer kvinner.

I India er ikke mensen bare et tabu, det er et stigma. Mangel på sanitærprodukter gjør at nærmere en tredjedel av indiske jenter må være hjemme fra skolen når de har mensen. Mange mister så mye undervisning at de slutter på skolen.

I Period. End of Sentence forteller kvinnene at de bruker tilfeldige tøystykker til å suge opp blødningene. Det er både uhygienisk og upraktisk, men de har ikke noe godt alternativ.

Men filmen handler også om at landsbygda får en maskin som gjør at kvinnene kan lage sine egne engangsbind i bomull, gjennom en organisasjon kalt The Pad Project. Denne ordningen gir ikke bare større frihet til jentene, men også en jobb til kvinnene i landsbygda, som kan tjene penger på å selge bind til andre kvinner. Det finnes lignende prosjekter andre steder i verden, blant annet ordninger som gir kvinner i Øst-Afrika en menskopp de kan bruke i flere år.

Symbol

Takket være bistandsorganisasjonen Plan kan du snart krydre meldingene dine med en egen mens-emoji. I en undersøkelse Plan gjennomførte i 2017, svarte halvparten av de spurte kvinnene i alderen 18 til 34 at en mens-emoji ville hjelpe dem å snakke mer om mensen. Det kan høres ut som en tullete form for aktivisme, men emoji er en global kommunikasjonsform og verdens raskest voksende språk, spesielt blant unge.

Det fargerike symbolspråket har blitt gradvis mer mangfoldig, etter krav fra oss språkbrukere. Vi har fått ulike hudfarger, likekjønnede familier, flere kvinner, i tillegg til symboler for graviditet og amming. I 2017 kom det en emoji med hijab, etter initiativ fra ei 15 år gammel jente fra Østerrike som ønska et symbol som ligna på henne.

LES OGSÅ: Sorry gutta, men vi må snakke mer om mensen.

Avvist

Alle som ikke vet at den nye emojien skal være et tegn for menstruasjon, vil antakeligvis tro at det er logoen til blodbanken. Plan sitt forslag var opprinnelig ei truse med to bloddråper. Det ble avvist av Unicode Consortium, komiteen som bestemmer hvilke emojier som skal bli en del av standarden.

Og kanskje er det et tegn på at det blir litt for ekkelt å tenke på mensen. Det er tross alt knappe to år siden vi fikk den første bindreklamen som viste rødt blod i stedet for lyseblå væske.

Redde

For de indiske kvinnene som hver måned må blø gjennom en skitten tøyfille, er mensen ikke nødvendigvis flaut og irriterende, men noe som legger store begrensninger på livet. Filmskaper Rayka Zehtabchi forteller at mange kvinnene hun møtte gjennom filmen, var redde for å få mensen, fordi det også betydde at de var blitt fruktbare og dermed et mål for både seksuell trakassering og giftemål.

I januar døde en kvinne og de to barna hennes i Nepal etter å ha bli plassert i en «menstruasjonshytte». Selv om praksisen ble ulovlig i 2005, er det fortsatt deler av landet der menstruerende kvinner anses som urene.

LES OGSÅ: Hvor er tampong-emojien når du trenger den?

En dråpe

Det er naivt å tro at vi løser alle problemer med å snakke om det. Samtidig må i hvert fall vi tørre å snakke om mensen, hvis det skal være håp om å bryte tabuet i deler av verden der kvinner er mer utsatt.

En ny emoji er en dråpe i havet, selv om det er et symbol for noe alle kvinner i fruktbar alder opplever månedlig. Men det kan også være dråpen som gjør at menskoppen flyter over, og sildrer sakte, men sikkert ut i den offentlige samtalen.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Film