Film

Årets beste filmer 2016

Flere av 2016s beste filmer handler om 2. verdenskrig. I tillegg går ­kjærligheten mellom foreldre og barn igjen i flere av filmene på topp ti.

Bilde 1 av 8

1. Sauls sønn

Ungarsk drama

Regi: László Nemes

Vi har sett mange skildringer av ­grusomhetene som skjedde mot jødene­ under 2. verdenskrig. Men det ungarske­ dramaet Sauls sønn evner likevel å formidle historien med en sjelden kraft. Saul Ausländer (Géza Röhrig) er fange i Auschwitz-Birkenau og jobber med å fjerne sporene etter de som har blitt gasset i hjel av nazistene. Når Saul finner en unggutt som fortsatt er i live, men som snart blir tatt av dage av legene, setter han i gang en desperat jakt for å finne en rabbi som kan lese bønnen for de døde og gi gutten en verdig ­begravelse. Bildene er kanskje ikke sterkere her enn i andre holocaustfilmer, men de er annerledes. Og blir indirekte formidlet gjennom én manns ansiktsuttrykk, blikk og bevegelser. Slik blir filmen selv en bønn for de døde. Sauls sønn er intens, mørk og – paradoksalt nok – vakker.

LES ANMELDELSEN: Sauls sønn er en film å utsette seg for

2. Min pappa Toni Erdman

Tysk dramakomedie

Regi: Maren Ade

Winfried (Peter Simonischek) er en far som er villig til å gjøre alt for å nå inn til sin bortkomne datter Ines (Sandra Hüller). Blant annet tar han på seg løstenner og parykk og blander seg inn i datteras jobbhverdag som coachen Toni Erdman, noe som blir både pinlig, dumt, genialt og rørende. Gullpalmefavoritten Min pappa Toni Erdman er en nokså pussig blanding av komiske situasjoner og dypt alvor. Et glitrende eksistensielt drama, som har den sterke farskjærligheten i bunn.

LES ANMELDELSEN: Eit originalt, vittig og djupt rørande portrett av ein far som elskar dotter si

3. Agnus Dei

Agnus Dei vant også Andreasprisen i 2016.

Fransk-polsk drama

Regi: Anne Fontaine

Årets Andreaspris-vinner er en opprivende fortelling om overgrep mot uskyldige. Filmen bygger på en sann historie fra tida rett etter 2. verdenskrig, der en den unge Røde Kors-legen Mathilde (Lou de Laâge) kommer til et kloster der flere nonner er gravide etter å ha bli voldtatt under krigen. Agnus Dei er både grufull og nyansert, med mange små og store etiske dilemma. Selv om den kan være tøff å fordøye, lykkes likevel filmen i å formulere følgende respons på ondskapens problem: Tro er 24 timer med tvil, og ett minutt med håp.

LES ANMELDELSEN: Filmen formulerer ein kraftfull respons på det vondes problem

4. Under sanden

Dansk drama

Regi: Martin Zandvliet

Under sanden gir et sterkt møte med tyske ungdommer som tvinges til å rydde miner fra danske strender etter 2. verdenskrig. Den danske­ sersjanten­ Carl Leopold (Roland Møller) får kommandoen over 14 tyske ungdommer, som får kjenne på hatet han har bygget opp mot nazistene i løpet av fem års okkupasjon. Filmen er en fortelling typisk for vår tid, som understreker at krig alltid mer forvirrende, sprikende og full av gråtoner enn det seierherrene vil framstille den som. Dessuten viser Under sanden hvordan ondskapen kan piple fram i oss alle, om forutsetningene er tilstede.

LES ANMELDELSEN: Under sanden viser hvordan krigens grusomhet kan fortsette, også etter at de gode har vunnet over de onde

5. Havet brenner

Italiensk dokumentar

Regi: Gianfranco Rosi

Italienske Havet brenner har en uvant form til å være dokumentar. Her er ingen­ forklarende voice-over, ingen intervjuklipp som setter bildene i sammenheng, ingen dramatisk musikk, ingen tekstplakater. I stedet gir regissøren oss situasjonene og bildene fra den lille, italienske øya Lampedusa, som har tatt imot nærmere en halv million båt­flyktninger i løpet av de siste tjue årene. Filmen forteller to parallelle historier som sjelden ­berører hverandre. Det langsomme hverdagslivet på øya står i sterk kontrast til migrantenes kamp på havet. Havet brenner er brennaktuell, men likevel tidløs, og klarer å både være poetisk og virkelighetsnær på én gang.

LES ANMELDELSEN: Dokumentaren Havet brenner tvinger deg til å sette deg inn i flyktingenes situasjon

6. American Honey

Amerikansk drama

Regi: Andrea Arnold

Når 18-åringen Star hopper på en minibuss full av tenåringer som kjører rundt og selger blader, håper hun det kan være inngangsbilletten til et bedre liv. American Honey er en intens roadmovie full av energi og ungdommelig overmot, som handler om et Amerika langt vekk fra det polerte middelklassesamfunnet. Budskapet er at det finnes håp selv i håpløse situasjoner. De fleste av skuespillerne er amatører, noe som gir historien troverdighet og en helt egen nerve, mye takket være hovedrolleinnehaver Sasha­ Lane, som har et ansiktsuttrykk du aldri blir lei av å studere.

LES ANMELDELSEN: «We found love in a hopeless place,» synger Rihanna. Det oppsummerer American Honey ganske godt

7. Historien om den sjenerte giganten

Islandsk drama

Regi: Dagur Kári

Fúsi (Gunnar Jónsson) bor fortsatt hjemme på gutterommet, selv om han er i førtiårene. Han er overvektig, ­fåmælt og blir mobbet av kollegaene – en tragisk figur som ikke viser følelser, men som likevel bærer dem tjukt utenpå. Den islandske filmperlen handler om å leve et liv i ensomhet, uten at du skjønner hva du egentlig har gjort feil. Dessuten har den et stort hjerte for folk som står utenfor fellesskapet. Men historien om Fúsi er ikke bare vond, det viser seg etter hvert at den naive kjempen ikke er så tafatt som det virker som.

LES ANMELDELSEN: Fortellingen om det overvektige mobbeofferet Fúsi er en varm ­skildring av hvordan det føles å stå utenfor fellesskapet

8. Corn Island

Corn Island handler om en jente og bestefaren hennes som bosetter seg på en liten øy der de dyrker mais.

Georgisk drama

Regi: George Ovashvili

Det tar rundt 20 minutter før noen sier noe i Corn Island. Lenge ligner filmen en fabel eller en gammeltestamentlig beretning. Så kommer soldatene. Først da hektes fortellingen på tid og sted. Filmen handler om en jente og bestefaren hennes som bosetter seg på en liten øy der de dyrker mais. Etter hvert ser vi at holmen ligger i elva som danner grensen mellom Georgia og selvstyrerepublikken Abkhasia. Det er vanskelig å forestille seg at en kan være mer sårbare enn disse to. Film kan knapt bli mer lavmælt og ­poetisk enn Corn Island. Likevel er den full av driv og nerve.

LES ANMELDELSEN: «Corn Island» er en poetisk skildring av mennesker i skvis mellom politiske og militære makter

9. Pyromanen

Norsk drama

Regi: Erik Skjoldbjærg

Sommeren 1978 herjer en pyroman den rolige sørlandsbygda Finsland. Det viser seg at det er brannsjefens 19 år gamle sønn Dag som tenner på hus etter hus. Pyromanen er basert på Gaute Heivolls roman Før jeg brenner ned, og utforsker hvorfor en oppegående gutt som har hatt en kjærlig oppvekst, kan utvikle seg til å bli brannstifter. Det er ikke bare en thriller, men like mye en kjærlighetsfortelling om forholdet mellom far og sønn. Hovedrolleinnehaver Trond Nilssen har en egen råhet over seg, og skifter fra en kalkulerende brannstifter til omtenksomt medmenneske på et øyeblikk. Den unge mannen har et så flammende ønske om å bli sett, at alt til slutt går opp i røyk.

LES ANMELDELSEN: Pyromanen handler om en ung mann med et så flammende ønske om å bli sett, at alt til slutt går opp i røyk

10. The Lobster

Britisk dramakomedie

Regi: Yorgos Lanthimos

The Lobster er antakeligvis den merkeligste kjærlighetshistorien du noen gang har sett, men regissør Yorgos Lanthimos forteller den med et stort alvor. Filmen er stilsikker og preget av en mørk absurditet og en dystopisk stemning. David (Collin Farrell) har blitt singel, og vil bli forvandlet til et egenvalgt dyr dersom han ikke klarer å finne seg en ny partner innen 45 dager. Han velger en hummer. The Lobster skildrer et samfunn der alle tvinges inn i kjærlighetsløse parforhold, og der du er nødt til å leve som lovløs enslig, dersom du heller vil jakte på kjærligheten.

LES ANMELDELSEN: Det er vanskelig å forklare hva The Lobster handler om og fortsatt argumentere for at dette er en seriøs film

Boblere:

Arrival, Spotlight, Neon Bull, Etter stormen, ­Mannen fra Snåsa

Les mer om mer disse temaene:

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo

Alf Kjetil Walgermo er journalist og litteraturkritikar i Vårt Land. Han er tidlegare kulturredaktør i avisa. Walgermo er også forfattar.

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film