Film

Dyrekjøpt 
kjærlighet

I et samfunn bygget opp rundt tosomhet, er straffen hard for å leve alene: Hvis du ikke finner en partner, blir du gjort om til et dyr.

Det er vanskelig å forklare hva The Lobster handler om og fortsatt argumentere for at dette er en seriøs film. At filmen i tillegg er langt fra en crazykomedie, ja, kanskje ingen komedie i det hele tatt, men derimot en ganske mørk dystopi, gjør ikke saken noe enklere. For plottet er veldig surrealistisk.

Davids kone har gått fra ham. Som singel blir David (spilt av Colin Farrell) sendt fra Byen til Hotellet. Reglene på Hotellet er enkle: Dersom han ikke klarer å finne seg en ny partner innen 45 dager, vil han bli forvandlet til et dyr. Han kan til gjengjeld velge dyret selv.

David har med seg bordercollien Bob. Det er broren hans, som allerede har vært på Hotellet, åpenbart uten å ha hatt hellet med seg. Selv velger David å bli forvandlet til en hummer, siden de blir over 100 år og er seksuelt aktive hele livet. Dessuten liker han sjøen.

LES OGSÅ: Mørkt og morsomt om å bli fanget av frie rammer

Noe til felles

I en tid der folk møter hverandre på Tinder og lignende nettbaserte datingtjenester, kan The Lobster ses som en kritikk av hvilke kriterier vi bruker når vi velger en partner. På Hotellet gjelder det nemlig å finne en som du har noe felles med, for eksempel at begge har lett for å blø neseblod eller at begge halter litt. Personlig kjemi­ ser ut til å være underordnet, og det er ingen som spør parene om de faktisk har følelser for hverandre.

Hvis paret kan bevise at de er en match, får de mulighet til å flytte over i et dobbeltrom. Testperioden avsluttes med to uker på en yacht, for å sjekke om paret virkelig tåler hverandres selskap over en lengre periode. Dersom de får problemer i forholdet og ikke klarer å bli enige om ting, vil de bli tildelt et barn, for som hotell­sjefen sier: Det pleier å hjelpe.

Mørk og alvorlig

Selv om selve plottet kan høres ganske komisk ut, forteller regissør Yorgos Lanthimos historien med et stort alvor, som likevel ikke tipper over i det parodiske. I den grad dette er en komedie, er det den mørke­ ­absurditeten vi kan le av. For i Collin Farrells ansikt er det ikke engang antydning til et smil.

Jakten på et parforhold gjør at David velger å gå etter den mest hjerteløse kvinnen på hotellet. Hvis han bare klarer å være like kald som henne, vil han kunne dra tilbake til Byen med en partner.

Rømmer

Men det er ikke så lett som han trodde. David ender med å rømme ut i skogen, der Hotellet setter ut alle dyrene og der også de enslige og utstøtte lever. I dette ulovlige parallellsamfunnet forklarer den strenge lederen (spilt av Léa Seydoux) at kjærlighet er forbudt. Det blir vanskelig når David møter en kvinne (spilt av Rachel Weisz) som faktisk har noe til felles med ham: De er begge nærsynte.

LES OGSÅ: Denne filmen gir deg lyst til å dyrke egne grønnsaker

Håpløst

The Lobster er nok den merkeligste kjærlighetshistorien du har sett på lenge. Mens forholdene som ble dannet på Hotellet ble inngått i desperasjon etter å finne en partner, prøver de to nærsynte desperat å ikke forelske seg i hverandre. Det pregløse hotellet og den tunge høstdisen som ligger over den tette skogen understreker følelsen av håpløshet. Likevel oppstår noe varmt og menneskelig når David går mot de strenge rammene i samfunnet.

For det er vanskelig å se om det er den påtvungne tosom­heten eller den isolerte ensomheten som er det mest attraktive ­alternativet.

Kanskje er det like greit å bli omgjort til en hummer.

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Annonse
Annonse

Mer fra: Film