Film

Kjærlighet varer lengst

Hva er det som får forelskede par til å holde sammen? I sin debutfilm tør regissør Aasne Vaa Greibrokk å stille de store spørsmålene om parforhold.

Sarah og David møtte hverandre da de var i begynnelsen av 20-årene. 30 år senere er David blitt alvorlig syk, og Sarah er gift med en annen mann. Likevel kommer Sarah til Davids sommerhus for å hjelpe ham å fullføre et skuespill som handler om det turbulente forholdet deres. Sammen skal de skrive sin egen kjærlighetsfortelling på nytt.

Alt det vakre er debutfilmen til regissør Aasne Vaa Greibrokk. Hun ble uteksaminert fra Den norske filmskolen i Lillehammer i 2012, og er en av få regissører som har fått støtte fra Norsk filminstitutt rett etter endt utdanning.

Hennes debut er et ambisiøst prosjekt, som handler om intet mindre enn den store kjærligheten.

Ulike skuespillere

Med teaterstykket David skal skrive som ramme, lar Greibrokk fire ulike skuespillerpar portrettere de samme rollefigurene. Hun gjør ikke engang forsøk på å la dem ligne hverandre. Skuespillerne som spiller paret i 50-årene, er danske Ann Eleonora Jørgensen og svenske Magnus Krepper. Resten er norske, men har ulik dialekt og utseende.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Det er et interessant grep, som er med på å forsterke fortellingens mangetydighet. Vi aksepterer at de spiller det samme paret, samtidig som de forskjellige skuespillerne gir ulik innfallsvinkel til rollefigurene. Det hjelper naturligvis at Greibrokk har fått med seg solide skuespillere som alle leverer varme og nære rolletolkninger.

Avgjørende øyeblikk

Alt det vakre går inn i nøkkeløyeblikk i parets liv. Vi får ikke vite om alle timene, dagene og årene som ligger mellom.

De møtes i begynnelsen av 20-årene, når David (Preben Hodneland) skal lansere sin debutroman. I baren avslører legestudenten Sarah (Isabel Beth Toming) seg som hans hemmelige beundrer, og det går ikke lang tid før de ender opp i senga sammen. Her frir David helt impulsivt, men Sarah avslår. Hun vil ikke binde seg til en mann, men tilbyr ham i stedet å skrive den store boka om kvinnelig seksualitet basert på hennes erfaringer med andre.

Ti år etter møter vi dem på en togreise, etter at David (Emil Johnsen) har hatt kjempesuksess med boka som utleverer Sarah (Marte Germaine Christensen). De er fortsatt et par, til tross for at kjærligheten ser ut til å både holde dem sammen og støte dem fra hverandre.

LES OGSÅ: Denne filmen roter seg bort på nachspiel

Det vonde

Filmen stiller spørsmål om hvorfor et forhold kan gå i oppløsning. Til tross for tittelen, portretterer ikke Alt det vakre kun den rosenrøde siden av et kjærlighetsforhold. Dette handler like mye om det vonde.

Sarah vil være fri til å treffe andre menn, og hun vil at David skal være den eneste mannen i livet hennes. Hun ber David skrive om henne i bøkene sine, men ti år etter, når David har fått kjempesuksess med å utlevere sexlivet til partneren sin, er hun sur fordi han faktisk hørte på henne.

Den visuelle rammen rundt fortellingen er en sommer på hell, noe som gir filmen en dus følelse av melankoli.

LES OGSÅ: Bør vi syns synd på Fusi?

Ikke enkle svar

Når vi møter paret i førtiårene, er de i ferd med å gli ifra hverandre. Avtalen er at Sarah (Andrea Bræin Hovig) får ha med seg elskerne sine hjem, så lenge David (Kristoffer Joner) er ute av huset. Her møter vi også Sarahs kommende mann, Christian (Anders Mordal).

Ti år senere er det vanskelig å si hvem Sarah føler mest ømhet for, David eller Christian. Selv om hun gikk fra David for mange år siden, er det tydelig at de deres felles historie sitter i dem begge. Men er det sant at kjærligheten tåler alt?

Selv om Aasne Vaa Greibrokk tør å stille de store spørsmålene, forsøker hun ikke å gi noen enkle eller entydige svar. Det gjør Alt det vakre til en modig debut fra en ung regissør det blir spennende å følge videre.

LES OGSÅ: «Et helt halvt år er egentlig ukritisk framstilling av aktiv dødshjelp»

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Annonse
Annonse

Mer fra: Film