Film

Prevensjonsprest

The Priest's Children er en fin, men ufarlig feelgood om hvordan det kan gå når presten legger seg opp i folks sengevaner.

På den idylliske øya i Adriaterhavet møter den nyansatte presten (Kresimir Mikic) en befolkning som er i ferd med å forsvinne. De gamle dør som fluer, men ingen barn kommer til verden, og presten forstår at hvis det skal være noe håp for framtida, må han få folk til å reprodusere seg.

Stikker hull

Sammen med Petar (Niksa Butijer), som jobber i kiosken på brygga, bestemmer han seg for å gjøre noe. I et skriftemål har Petar innrømmet at han synder mot Gud, siden han selger kondomer og dermed bidrar til at mange potensielle liv går tapt. Alle på øya bruker dem, kan Petar fortelle, og presten innser at den eneste løsningen på det befolkningsproblemet er å drive aktiv prevensjonssabotasje:

Han må stikke hull på alle kondomene.

LES OGSÅ: Gud bur i Brussel, der han både røykar og drikk whisky

Ikke gjennomtenkt

Bevæpnet med nål, som han siden effektiviserer opp til en symaskin, setter presten planen ut i livet. Men hullete gummi holder ikke i lengden, og Petar og presten allierer seg i tillegg med øyas apoteker Marin (Drazen Kuhn), som også bytter ut alle p-pillene med sukkertabletter.

Det tar ikke veldig lang tid før den første unge kvinnen dukker opp med kul på magen. Dessverre er hun ikke gift, og faren skal visstnok være Jørgen fra Norge, som var på ferie på øya. Presten begynner etter hvert å innse at planen han kanskje ikke var så veldig gjennomtenkt.

Høy humrefaktor

En film om en prest som tukler med kondomer, kunne fort bli en klam affære, men The Priest's Children er en klassisk feelgood med høy humrefaktor. Den kroatiske filmen er full av pussige påfunn og snurrige situasjoner, og den lille, pittoreske øya er befolket med mange originaler.

Samtidig oppleves filmen som ganske ufarlig, til tross for at regissøren forsøker å trekke paven uttalelser om kondombruk inn i fortellingen.

Dette kunne blitt en bitende politisk satire om den katolske kirke, men filmskaperen velger i stedet harmløs humor og varme persontegninger. Det gjør The Priest's Children til en underholdende halvannen time, men heller ikke så veldig mye mer enn det.

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Annonse
Annonse

Mer fra: Film