Musikk

– Et stort arrangement for en liten festival

For Palestine Youth Orchestra er musikk mer enn bare musikk. Denne helgen starter de europaturneen sin i Kristiansund.

– I dag et orkester, i morgen en stat.

Det tenkte Suhail Khoury da han grunnla Palestine Youth Orchestra (PYO) for femten år siden. Khoury er direktør ved musikkonservatoriet Edward Said National Conservatory of Music, som orkesteret er underlagt.

– Om man kan lage et orkester, tenker jeg man er på rett vei mot å lage en stat. Kultur er en av bærebjelkene i en stat, og orkesteret er et viktig kulturuttrykk.

LES OGSÅ: Palestinsk jentekor drømmer om Jerusalem som «fredens by»

Samarbeidspartner

Orkesteret består av 80 musikere. De fleste er bosatt i Palestina, men en del er også palestinere bosatt i andre land. Khoury kaller det «et kulturelt prosjekt på tvers av land».

– Om du hører på en tolkning av Tsjajkovskij, høres vi kanskje ut som et helt vanlig orkester. Men man kan ikke ta det for gitt å ha et orkester som bringer palestinere sammen på den måten, sier han.

Ungdomsorkesteret har fått ros for sin forening av arabisk musikk og klassisk vestlig musikk, og har blant annet vært på turné i Frankrike, Storbritannia og Italia.

Det er første gang orkesteret gjester Norge, men Edward Said-konservatoriet har siden 2012 hatt et samarbeid med Oslo-Filharmonien. Det var Torbjørn Ottersen, paukist i filharmonien, som var initiativtakeren bak samarbeidet. Etter at han i noen år i forveien var på besøk hos konservatoriet og ble begeistret for prosjektet, fikk han i stand en intensjonsavtale mellom konservatoriet og Oslo-filharmonien.

– Det er et slags uforpliktende samarbeid der musikere hos oss har bidratt som mentorer og instruktører, sier Ottersen.

LES OGSÅ: Han fant jødedommen etter selvmordsforsøk

Årviss turné

Det palestinske orkesteret har for vane å reise på et ukelangt øvingsopphold i et utvalgt land, før de så drar på en lokal konsertturné. Landene de reiser til varierer fra år til år, og i sommer har det lagt ut på sin største turné hittil. Orkesteret skal videre til Trondheim og Oslo, og så til Sverige, Danmark og Tyskland, før turneen avsluttes i prestisjefylte Concertgebouw i Amsterdam.

Men det hele starter altså på Nordmøre. Konserten som arrangeres i Kirkelandet kirke på søndag, er en slags tyvstart på Kristiansund Kirke Kunst og Kulturfestival, som arrangeres i midten av september.

– Dette er et stort arrangement for en liten festival, sier Peder Rensvik, leder for festivalen.

82-åringen har jobbet med dette i snart to år. Sønnen Anders Rensvik er bratsjist i Oslo-Filharmonien, og har vært blant instruktørene som har samarbeidet med PYO. Da sønnen fortalte faren om at orkesteret ville til Skandinavia, foreslo han at de måtte reise til Kristiansund for øvingsperioden.

– Vi hadde turnert flere steder i Europa, og ønsket å dra nordover. Spesielt fordi vi hadde dette langvarige samarbeidet med Oslo-Filharmonien. Hvis du inviterer oss, sa jeg til Anders, så kommer vi, forteller Suhail Khoury.

– Det pittoreske Kristiansund er jo litt eksotisk, sier Anders Rensvik.

LES OGSÅ: Norway Cup har fjernet Palestina-teltet

Kjærligheten

Som overordnet tema for årets turné, er kjærlighet. I tillegg til å fremføre klassiske verker av Tsjajkovskij, Bizet og Wagner – deriblant Romeo og Julie-overtyren til førstnevnte og sistnevntes Tristan og Isolde – skal orkesteret fremføre nytt materiale fra den lovende filmkomponisten Faris Badarni, som selv er palestiner. Med seg på turneen har de også sangeren Nai Barghouti.

Foruten orkesterets mange musikere, inviteres også alltid et knippe gjestemusikere fra landet de gjester. I år er fire norske musikere med på turneen.

– Det at vi inviterer lokale musikere er viktig for oss. Vi føler dette er et slags utveklingsprogram der vi knytter bånd, og at folk forstår hvorfor musikk ikke bare er musikk i Palestina, sier Khoury.

---

Edward Said National Conservatory of Music

  • – Musikkonservatorium grunnlagt i 1993, da under navnet The National Conservatory of Music.
  • – Konservatoriet byttet navn i 2004, til minne om den palestinsk-amerikanske litteraturviteren Edward Said, særlig kjent for boken Orientalismen. Said var også en anerkjent pianist.
  • – Totalt 1000 studenter er tilknyttet konservatoriets avdelinger i Ramallah, Jerusalem, Gaza, Betlehem og Nablus.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk