Bøker

Erotisk fenomen slår Harry Potter

LE James' bokserie Fifty Shades of Grey selger raskere enn verdens mest populære trollmann.

«Har du noen gang eid en ordbok?» lød det da forfatteren EL James inviterte lesere til å stille henne spørsmål på Twitter for noen dager siden.

Fifty Shades of Grey handler om den troskyldige fortelleren Anastasia Steele og den kontrollerende Christian Grey. I hennes ferske bok Grey får leserne servert den samme historien en gang til, men denne gang fra et mannlig, altså Greys, synspunkt. Avisen Berlingske kunne fortelle sine lesere at før lanseringen av Grey hadde Fifty Shades of Grey-serien solgt 125 millioner eksemplarer. Dermed har serien solgt raskere enn Harry Potter-serien i paperback. Den nye boken har allerede vippet Dan Browns Det tapte symbol ned fra posisjonen som den mestselgende boken i Storbritannia noensinne.

LES OGSÅ: Den greske kulturarven er truet

Lavt nivå

- Man må ta på alvor at publikum liker dette, selv om boken litterært er på nivå med ukebladnoveller, sier litteraturkritikeren som anmeldte Fifty Shades of Grey for Vårt Land, feminist og teolog Jorunn Økland.

– En klassiker har gjenkjennelig struktur, men man trenger også elementer som gjør at man vil lese den igjen og igjen. Da er det snakk om en verdimessig kvalitet, en kompleks historie som er full av overraskelser og utfordrer leseren. I Harry Potter-bøkene kan man se en imponerende sammenfletning av elementer fra myter og overraskelser i gjenkjennelig struktur. I Fifty Shades of Grey spilles det derimot på stereotyper og boken er forutsigbar. Jeg fikk ikke lyst til å lese flere av dem.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Hemmelig

Redaksjonssjef for Gyldendal Litteratur, Cathrine Bakke Bolin, mener at alle, inkludert forfatteren selv, vet at Fifty Shades of Grey ikke akkurat er en nobelprisvinner. Bolin kan fortelle om hemmelighetshold på nivå med Harry Potter.

- Vi ble veldig overrasket da vi fikk vite om den nye boken. Vi har hatt løpende kontakt med forfatterens agent, og de visste heller ikke noe om utgivelsen før i begynnelsen av juni. EL James hadde kun jobbet med sin amerikanske redaktør om denne fjerde boken. Først mandag for tre uker siden fikk vi vite om boken og at den skulle komme ut på engelsk 18. juni. Vi fikk manuset dagen før. Da kastet vi oss rundt og fikk tak i en oversetter som kunne legge sommerplanene til side og gjøre jobben, forteller Bolin.

LES OGSÅ: Disse skal hjelpe Widvey å gjøre kulturen kommersiell

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker