Kultur

Er det egentlig det indre som teller?

Selv om verden er «eksepsjonelt visuell», mener Ragnhild Brochmann vi mangler et språk til å snakke om visuell kultur.

Når vi sier at det er det indre som teller, og ikke det ytre, lyver vi da?

Spørsmålet var utgangspunkt da Ragnhild Brochmann var gjest i Vårt Land-podkasten Dokka. Kunst- og motekulturhistorikeren snakket med Åste Dokka om estetikk og visuell kultur, og hva slags utfordringer vi støter på når vi snakker om disse tingene.

Tabu?

– Vi som samfunn er kollektivt opptatt av tingenes overflate, bruker masse tid, penger og ressurser på det, likevel vil vi ikke vedgå hvor dypt interessen eller lidenskapen stikker. Er det et tabu knyttet til det?

– Ja … Hvorfor føler vi det ubehaget? For at du ikke skal bli flau for å snakke om visuell kultur, må det ligge til grunn et felles språk. Hvis jeg spør om du føler skyld for å være interessert i film, sier du nei. Det samme gjelder bøker og såkalt popmusikk. Det er ikke fordi den kulturen i seg selv er mer høyverdig, men fordi samfunnet har et felles språk, sier Brochmann.

Hun spør seg hvorfor det er vanskelig å skrive om mote, interiørdesign og visuell kultur. Historikeren mener det er fordi den visuelle kulturen ikke er omgitt av den samme typen språk som omgir blant annet film og litteratur – der hun ser et både et mer høyverdig kritikerspråk og et offentlig, populærkulturelt språk. Når det kommer til interiørdesign og mote finnes ikke de samme referansene eller det samme språket, mener Brochmann.

Kirkens spiritualitet

I episoden blir det også snakket om gamle og moderne kirker, og hvorfor de mener eldre kirker er finere enn nye. Brochmann forteller at hun synes det er rørende å komme inn i et bygg som forteller noe om et helt annet samfunn.

– Det å tråkke på disse steinene, som er glattet ut av alle føttene som har gått her, og skjønne at det en gang ikke engang var benker, for de skulle stå og høre ordet – og det var ikke en gang på deres eget språk. Det ligger så mye samfunnsforståelse og spiritualitet i det, fordi bygget er ment å romme dette. Denne andakten ligger ikke i moderne kirkebygg, som har kostet noen millioner, og er laget i materiale som ikke er ment for tiden og evigheten, sier Brochmann.

ANDRE DOKKA-EPISODER:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur