Nyheter

En smak av stillhet

«Smak tausheten», er mottoet til bryggeriet La Trappe. Det sjeldne trappistølet skal drikkes langsomt, til kontemplasjon, og med andakt.

Verdens beste øl lages av munker i Belgia. De tilhører den strenge og lukkede trappistordenen. Det startet med Den franske revolusjonen i 1789, der munkene ble fratatt sine eiendommer på brutalt vis. Noen flyktet til Belgia. Der er det for kaldt til å lage vin, men landet har laget øl i uminnelige tider. Resultatet ble det som i dag omtales som verdens beste øl: trappistøl.

Det er i dag bare elleve godkjente trappistbryggerier i verden. Seks av dem er i Belgia, to i Nederland, ett i Italia, Østerrike og USA. Om en måned blir et tolvte godkjent, i England. Kravene er strenge for å bli godkjent som trappistøl. For det første skal ølet lages innenfor klosterets murer. Munkene skal selv lage ølet eller i det minste ha overoppsyn med produksjonen.

For det andre: Øl skal ikke være hovedvirksomheten i klostret. Det skal bønnen være. Trappistene ber syv ganger om dagen, og de ber lenge. De starter halv fire om morgenen. Og dessuten: Overskuddet av ølproduksjonen skal gå til veldedighet, enten til lokalsamfunnet eller til andre klostre.

Bønn og arbeid

Trappistordenen er streng, utsprunget fra cistercienserne. Munkene er tause. Ber og arbeider. Holder på tradisjonene. Mange er intellektuelle, den mest kjente trappisten i moderne tid var amerikaneren Thomas Merton. Han skrev en rekke bøker som gjorde ham til noe av en kultfigur i etterkrigstiden. Mange regner ham blant de store kristne tenkerne i det 20. århundret.

Trappistene lager håndverkøl. Milelangt fra de kommersielle merkenes industrielle ølfabrikker. Det mest lukkede av alle klostrene, Sint-Sixtusabdij Westvleteren, selger ikke engang ølet sitt utenfor klosteret. For å kjøpe må du ringe på forhånd, 
registrere bil- og telefonnummer og hente dine tilmålte kasser på et avtalt tidspunkt. Deretter er du i karantene i noen måneder før du igjen kan handle.

Smaking

Utvalget av trappistøl på Vinmonopolet er svært godt, hele ni av elleve trappistklostre er representert, og med ett unntak ligger prisene mellom 60 og 80 kroner for en halvflaske. Vi laget en upretensiøs smaking, og samlet blant annet en dominikanermunk, en ølbrygger og en kokebokforfatter, til var vi sammen fem smakere, passende nok i St. Dominikus kloster i Oslo.

Trappistøl er ikke én bestemt stil, noen øl er tørre og gylne, de fleste er mørkere og sødmefulle. Alle er overgjæret, alkoholprosenten er høy, fra 6,9 (Orval) til 11,3 (Rochefort 10). Det er særlig stilen trippel som er ikonisk. Mens dubbel og kvadruppel er mørke, begge med sjokoladepreg, har trippel mer honningpreg.

«Trappistøl er noe helt for seg selv. En egen 
kategori. For meg er det andakt», utbrøt Colinda Lages, selv ølbrygger, i løpet av kvelden. De har et fellesskap, disse munkene, på tvers av klostrene. Vi smakte totalt femten ulike øl fra ni ulike bryggerier, alle de seks belgiske, de to nederlandske og ett italiensk kloster.

Orval Trappiste: Lys ravfarget. Tydelig humlepreg, duft av villgjær, skarp i kantene, nesten bitter. Lys, minner om en tørr pale ale. Alle trappistøl trenger med andre ord ikke være mørke. Orval er det vakreste klosteret og har bevart ruiner fra det opprinnelige benediktinerklosteret fra 1070-tallet. Cistercienserne overtok i 1132. Franskmennene plyndret og ødela på 1790-tallet, og klosteret ble først gjenoppbygd i 1926. 100.000 turister besøker nå Orval hvert år, og hvem som helst kan få bo i gjestehusene for retreat, bønn og kontemplasjon. Orval er avledet av «Val d'Or», altså «gulldalen». Øleksperten Tim Webb kalte ølet «Guds hjemmebrygg», og den avdøde ølguruen Michael Jackson omtalte en gang Orval som «The quintessential beer». Bryggerisjefen i klosteret, Fader Xavier, er også kjent som en dyktig organist.

De Kievit Zundert (Nederland): Munkene her begynte å brygge så sent som i 2009. Klosteret ligger rett over den belgiske grensen i Nord-Brabant. Stilen er ikke helt ulik Orval. Lys, fersk, lukt av nellik? Fyller opp munnen med masse gode bobler, ganske pågående. Ja, en hissig liten øl. Tørr avslutning.

Rochefort 6: Den letteste av de tre berømte slagene som lages i Abbaye Notre-Dame de Saint- Remy. Karamell, honning, drops. Fyldig i munnen, fin karbonering, rik munnfølelse. Syrlig, frisk, svært fruktpreget. Smakt opp mot Orval vant Rochefort 6 med tre mot to stemmer.

Rochefort 8: Parfymert, floral, rund og fin. Litt søt karamell. God matøl, også til ost og desserter. Deilig ettersmak. Fiken? Godt integrert alkohol, fin syrlighet. Finnes også på magnumflasker! Klosteret Notre-Dame de Saint-Remy ligger i en pittoresk del av Ardennene, med en nesten 800 år lang historie. Her har det vært brygget øl i hvert fall siden 1600-tallet.

La Trappe Tripel (Nederland): Oj oj oj. Elegant, nydelig, lysere enn Rochefort 8. Appelsin, rosiner, honning, krydder. God sødme, tørket frukt, aprikos? Harmonisk. Sitrus-preget. En øl som løfter og letter, stiger som den oppadstigende sol. Svært sjarmerende. Men litt enkel? I hvert fall veldig lett å like. Klosteret heter Koningshoeven og ligger rett over grensen fra Belgia. Dette er vel det mest åpne og imøtekommende stedet for besøkende. Mistet lisensen, men fikk den tilbake i 2005. Eies ikke lenger av trappistene, men av konsernet Bavaria. Men all produksjon foregår fortsatt innenfor klosteret.

Tre Fontane Tripel (Italia): Dette trappistbryggeriet ligger virkelig på hellig grunn, i Roma, etter sigende på det sted der Paulus led martyrdøden. Da han ble halshugget, spratt hodet hans tre ganger bortover bakken, og på hvert sted vellet det frem en kilde. Derav navnet Tre Fontane. De tre fontener! Trappistmunker har vært her siden 1870-tallet, men stedet ble pilegrimsmål allerede på midten av 600-tallet. Godkjent som det ellevte trappistbryggeriet så sent som i 2015. Dette er det mer å si om, men det må vente.

Mer om Paulus, Tre Fontane og de andre klost­rene, samt Thomas Merton og trappistenes teologi i neste uke.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter