En smak av stillhet
«Smak tausheten», er mottoet til bryggeriet La Trappe. Det sjeldne trappistølet skal drikkes langsomt, til kontemplasjon, og med andakt.
Bønn i denne kirken syv ganger daglig er hovedaktiviteten til munkene i Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy. Men deres øl Rochefort regnes blant verdens beste.
Luca Galuzzi
Verdens beste øl lages av munker i Belgia. De tilhører den strenge og lukkede trappistordenen. Det startet med Den franske revolusjonen i 1789, der munkene ble fratatt sine eiendommer på brutalt vis. Noen flyktet til Belgia. Der er det for kaldt til å lage vin, men landet har laget øl i uminnelige tider. Resultatet ble det som i dag omtales som verdens beste øl: trappistøl.
Det er i dag bare elleve godkjente trappistbryggerier i verden. Seks av dem er i Belgia, to i Nederland, ett i Italia, Østerrike og USA. Om en måned blir et tolvte godkjent, i England. Kravene er strenge for å bli godkjent som trappistøl. For det første skal ølet lages innenfor klosterets murer. Munkene skal selv lage ølet eller i det minste ha overoppsyn med produksjonen.
For det andre: Øl skal ikke være hovedvirksomheten i klostret. Det skal bønnen være. Trappistene ber syv ganger om dagen, og de ber lenge. De starter halv fire om morgenen. Og dessuten: Overskuddet av ølproduksjonen skal gå til veldedighet, enten til lokalsamfunnet eller til andre klostre.
Bestill abonnement her
KJØP