Kultur

– En palestinsk fortelling

Regissøren av filmen Tårnet sier han aldri har sagt noe annet enn at han forteller en palestinsk historie.

Filmen Tårnet er kritisert for å gi en ensidig framstilling av konflikten mellom Israel og Palestina. Regissør Mats Grorud er glad filmen har vekket debatt, og mener selv at filmen er ærlig på det at den viser palestinernes syn på saken.

– Jeg legger ikke skjul på at jeg har lagd en film om hvordan palestinere opplever sin historie og sin hverdag. Jeg later ikke som noe annet. Spørsmålet om ikke jødenes syn skal med, kom opp allerede i finansieringsfasen. For meg var det en rar tanke at alt det skulle inn i en og samme film. Jeg ville lage en fortelling om dem som er glemt og ikke har hatt noe talerør, sier Grorud.

LES OGSÅ: Kritisert film sett av 8.000 unge

Fair kritikk

Regissøren sier kritikken fra rabbiner Joav Melchior er «fair». I filmen mener Grorud at han har utelatt både libanesere og israelere så mye som mulig for å unngå å demonisere noen. Han betegner Tårnet som fortellingen om fire generasjoner palestinere som ikke får vende tilbake til sine hjem selv om FN har gitt dem retten til det.

– At det ikke skal kunne lages en film som bare forteller deres historie, er forunderlig, sier Grorud.

Han ønsker en redelig debatt og misliker den harde tonen blant dem som framstiller ham 
som en som hater Israel.

– Ingen i leirene snakker om hat, men ønsker et verdig liv, sier Grorud.

Terror

– Filmen blir anklaget for indirekte å forsvare terrorisme. Hva sier du til det?

– Palestinernes frihetshelter er israeleres terrorister. Jeg valgte å gjøre en film om hvordan palestinerne så det. Jeg går ikke inn i filmen og forsvarer det. At unge fortsatt verves til kamp, henger sammen med at ingenting er blitt løst. Jeg er også kritisert for at det henger plakater på veggene for organisasjonen PFLP. Plakatene er med fordi de henger på veggene i leiren. Skulle jeg sensurert dem bort? spør Grorud.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur