Bøker

En martyr vender tilbake

1000 år etter at Sankt Hallvard ble født, kommer flere bøker om martyren fra Lier. – En langt mer aktuell helgen enn Olav, sier forfatter Ole Rikard Høisæther.

Hallvard Vebjørnssønn var ingen hvilken som helst. Legenden skal ha det til at da han reddet en gravid trellkvinne fra en gjeng hissige menn som beskyldte henne for innbrudd, ble han skutt og drept med pil. Hallvards lik ble så knytt til en møllestein og senket i Drammensfjorden.

Få dager etterpå hadde liket steget opp til vannoverflaten – stadig med møllesteinen bundet rundt halsen.

– Legenden om Hallvard er en av grunnfortellingene i Norge, mener Anne Kristin Aasmundtveit, forfatter, forlagsredaktør i Verbum og St. Hallvard-entusiast.

– Rettferdighetssansen han utviste er en viktig del av Norge.

LES OGSÅ: Pilene peker nedover for den kristne bokbransjen

Ingen krigerkonge

– At det ikke fantes én bok om Hallvard, var helt ubegripelig, sier Ole Rikard Høisæther.

Da generalsekretær i Oslo Byes Vel, en organisasjon som jobber for hovedstadens byutvikling, innså at det ikke fantes en eneste bok om Sankt Hallvard – hovedstadens helgen – tok forfatteren likeså godt saken i egne hender.

– Samtidig som Oslo har hatt Hallvard i kommunevåpenet i over hundre år, la jeg merke til at historien om ham bare var fragmentarisk beskrevet, forteller han.

Høisæther bega seg derfor ut på jakt. Han har sammenfattet alt kjent materiale for å kunne gi et så grundig bilde som mulig av en av Norges viktigste helgener. Særlig fire hovedkilder fra middelalderen var viktig for forfatteren.

Sankt Hallvard. Helgen og symbol forteller historien om Hallvard, storbonden fra Lier, som det i år er 1000 år siden ble født. Foruten å beskrive Hallvards samtid, trekker boken også trådene helt frem til vår egen tid.

Selv om Olav den hellige regnes som vårt lands nasjonalhelgen, setter Høisæther Hallvard høyere.

– Forskjellen er at Olav var en krigerkonge og den blodige kristningsmannen som ikke skydde noen midler. Hallvard ble liksom Frans av Assisi i den norske helgenrekka. Han var kjent som from og var et ganske annet helgenideal enn det Olav representerte

Mens mange forsvinner i historiens tåke, mener Høisæther at Hallvard stadig er aktuell.

– Han både stod for og praktiserte medmenneskelighet og humanisme. Han representerer det vi streber etter i dag. Jeg vil si han er en langt mer aktuell helgen i vår tid enn Olav.

– Selv om det sikkert er å banne i kirka, ler han.

LES OGSÅ: Er dette kultur-Norges best bevarte hemmelighet?

Klassikerserie

Selv om historien om Hallvard ikke akkurat er allemannseie, har den årvåkne byvandrer sikkert sett ham på mange av hovedstadens kumlokk. I 2004 ble mange av Oslos kumlokk byttet ut med lokk med kommunevåpenet som motiv – en gammel, europeisk tradisjon.

I kommunevåpenet sitter en gloriekledd Hallvard på en løvetrone med tre piler i den ene hånda og en møllestein i den andre. Foran ham ligger en naken kvinne, som forestiller kvinnen han forsøkte å redde.

Samtidig som den store boken om Hallvard nylig har kommet ut, gjenutgir Verbum forlag en liten roman om den store helgenen.

Sigrid Undset er mest kjent for bøkene om Kristin Lavransdatter, som hun i 1928 vant Nobelprisen i litteratur for. Samme år som hun utga Kransen, den første boken i trilogien, ga hun også ut Sankt Halvards liv, død og jærtegn.

I motsetning til legendene, forteller Anne Kristin Aasmundtveit, legger Undset inn en del forhistorie. Slik får man ikke bare innblikk i Hallvards liv og virke, men også moren, faren og trellkvinnen han forsøkte å redde.

– Undset lager en historie hvor det ligger i Hallvards natur, fra han er gutt, å våge å stå opp mot overmakt. Hun bruker en større palett enn hva legenden gjør, og sånn skal det være. Hun hadde god peiling på middelalderen og verdier og tenkemåter på denne tiden, forteller Aasmundtveit.

LES OGSÅ: I dette klasserommet leser tenåringer 3700 år gamle tekster på et språk du kanskje ikke har hørt om

Rettskaffen

Men hvordan ble en relativt ung mann fra Lier skytshelgen for Oslo?

– Det begynte å skje mirakler rundt graven hans, ifølge legenden. Da folk var syke, kom de til Hallvards grav og ble friske. Det var tegn på at han var en helgen, så da la de beina hans i et skrin og tok det med inn til Oslo, sier Aasmundtveit.

Skrinet ble plassert i Oslos tidligste domkirke, som ligger i Gamlebyen og i dag er mest kjent som Hallvardskatedralen.

Aasmundtveit har lest inn boken på lydbok, og har vært involvert i flere av arrangementene i Lier kommune i forbindelse med Hallvards 1000-årsjubiluem. Hun lar seg fascinere av hans rettskaffenhet, og understreker at dette er verdier som er like aktuelle i dag.

– Hallvard må ha hatt en sterk rettferdighetssans og et hjerte for de som holder på å bli overkjørt. Han visste ikke om kvinnen hadde stjålet eller ikke, men valgte likevel å redde henne og barnet hun bar, for i det minste å få en lovlig dom. Han våget å stå opp for andre selv om det kunne gå utover han selv, og slik er han på et vis en Kristus-skikkelse.

Klassikerserie

Selv om Aschehoug hadde rettighetene på Sigrid Undsets verker, fikk Verbum forlag i 2004 anledning til å gi ut boken. Ettersom det i fjor var 70 år siden Sigrid Undsets død, falt alle hennes verker i det fri. Dermed kan Verbum også utgi boken på ny.

– Vi hadde en klassikerserie som ikke lenger eksisterer, så i fjor høst bestemte vi oss for å starte en ny serie klassikere, forteller Heidi Haugros Øyma, som er redaktør for utgivelsen.

Den første boka i bokserien som har fått navnet «klassiker i ny drakt», var Edin Løvås' Minutter med Jesus. Den andre er altså gjenutgivelsen av Sankt Halvards liv, død og jærtegn. Hvordan markedet er for Undsets lille bok om Hallvard, har ikke Øyma stort å si om.

– Det vi vet er at vi var utsolgt for den forrige utgivelsen. Det er alltid spennende i hvilken grad moderne mennesker er interessert i eldre tekster, men når vi tar en tekst inn klassikerserien, tenker vi at akkurat denne er det verd å lese også i dag, sier forlagsredaktøren.

LES OGSÅ: Den glemte helgenen Sankta Corona opplever økt popularitet

---

Sankt Hallvard

  • Helgen og legendeskikkelse som levde mellom 1020-1043.
  • Hallvard Vebjørnsson, som han opprinnelig het, regnes å være i slekt med Olav den hellige på morssiden.
  • Hallvard ble drept da han reddet en gravid trellkvinne. Hans lik steg til vannoverflaten til tross for at en stein var knytt rundt halsen, og ved graven hans skal flere syke ha blitt friske. Han ble derfor gjort til helgen.
  • Sankt Hallvards festdag feires i Middelalderbyen i Oslo hver 15. mai.
  • Sankt Hallvard er Oslos skytshelgen og avbildet på Oslos kommunevåpen.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Bøker