Bøker

En av fem bibliotekansatte er ikke borte likevel

– Tallene må justeres for befolkningsveksten, påpeker Margunn Haugland i Bibliotekarforbundet.

18. juni gjenga Vårt Land en statistikk som viste at én av fem bibliotekansatte har blitt borte siden 2001. Dette stemmer ikke, sier Margunn Haugland, forbundsleder i Bibliotekarforbundet.

Utregningen, som først ble gjengitt i tidsskriftet Bok og bibliotek, viste at det i 2001 var 4,1 bibliotekårsverk per 10.000 innbyggere i Norge, mens det var 3,4 årsverk i 2014.

– Det er en alvorlig nedgang, men ikke så dramatisk som Bok og bibliotek framstiller det som. Nedgangen i årsverk har vært på 5,7 prosent, sier Haugland.

– Vi må ikke tegne et dystrere bilde enn det som er realiteten.

En av ti

Bibliotekarforbundet har sett på Nasjonalbibliotekets folkebibliotekstatistikk for årene 2001-2013, som viser at det var 1.871 årsverk i folkebibliotekene i 2001, og at dette tallet hadde sunket til 1.765 årsverk i 2013. Det er en nedgang på 106 årsverk, noe som altså tilsvarer 5,7 prosent.

Hvis du ser på antall ansatte, ikke årsverk, er nedgangen på 11,6 prosent. Altså har rundt én av ti stillinger blitt borte, ikke én av fem.

LES OGSÅ: Bibliotekene er bekymret for lite penger i kassa

Større stillinger

Men det kan også være noe positivt i det negative, ifølge Haugland.

– Reduksjon i årsverk er utelukkende negativt. Reduksjon i antall ansatte kan imidlertid skyldes at brøkstillinger er slått sammen. Hvis for eksempel tre 33 prosents stillinger er slått sammen til en full stilling, er det positivt. Vi er opptatt av at bibliotekarene skal ha stillinger de kan leve av, og det har vært mange små deltidsstillinger i bibliotekene.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vanskelig å vite

Statistikken viste også at bibliotekene stikker av med 33 prosent mindre av norske kommuners kulturbudsjett i 2014 enn de gjorde i 2001. Bibliotekarforbundet er enige i at det er alvorlig dersom bibliotekene sakker akterut på kulturbudsjettene.

– I noen kommuner ligger også idretten inne i kulturbudsjettet, dermed kan det være vanskelig å vite hva som egentlig er årsaken. Det er uansett alvorlig at folkebibliotekenes andel av de kommunale kulturbevilgningene har gått ned, sier Haugland.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker