Film

Det ekstraordinære, helt vanlige livet i klosteret

Nick Hamer har laget dokumentar om klosteret der norske Erik Varden er abbed.

Bilde 1 av 3

– Det handler om fornyelsens natur i et fellesskap av gamle menn, sier regissør Nick Hamer.

Han har laget dokumentaren Outside the city, der han følger et tjuetalls munker i Mount St. Bernard Abbey gjennom tre år. De tilhører et cistercienserkloster i Leicestershire. Tidligere i vår snakket Vårt Land med norske Erik Varden, i forbindelse med boka The Shattering of Loneliness. Han er abbed i klosteret, som i løpet av innspillingsperioden la om fra gårdsdrift til å starte bryggeri.

I traileren ser vi en gammel munk på dødsleiet. Da han kom til klosteret var de oppimot 80 brødre, nå er de bare en tredjedel. Hvordan ser framtiden ut?

LES MER: Den cisterciensiske klosterbevegelsens tro kan gi gjenklang både hos protestanter og nyåndelige, mener Karl Gervin

Forandring

Regissør Nick Hamer opplevde en varm mottakelse fra abbed Erik Varden, da han henvendte seg med forespørselen om å lage en dokumentar. Det betød ikke at det var fritt fram å begynne å filme.

For hva visste Hamer om den cisterciensiske klosterorden? Svært lite, måtte han innrømme.

Etter første samtale med dom. Erik Varden fikk han to bøker med seg. Neste gang fikk han enda flere. Hamer leste seg opp på cisterciensisk spiritualitet, slik at både abbeden og brødrene var sikre på motivasjonen hans for å lage dokumentaren.

– Og hva var den?

– Spiritualitet er ved kjernen av det jeg arbeider med. Jeg er interessert i hvordan folk forandrer seg, eller hvorfor de eventuelt ikke gjør det, sier Hamer.

LES MER: Ute i Europa må store klostre selges på grunn av manglende oppslutning. På Tautra må de bygge ut for å få plass

Det ukjennelige

– Munkene har valgt å trekke seg ut av byen, er det riktig å gi massene innsyn i klosterlivet deres?

– Fra utsiden virker det veldig mystisk, det de driver med. Og det er hellig, det de gjør. Det er noe ekstraordinært ved det. Men samtidig er de absolutt ordinære! Murene beskytter dem, men når du kommer på innsiden, ser du at de er helt vanlige, normale menn. Så det jeg har gjort, er kanskje å avmystifisere dem.

– Er det en god eller dårlig ting?

– Verken eller. De har på ingen måte noe mål om å fremstå som mystiske. Når det er sagt, er det noe ukjennelig ved livet de lever. Det kontemplative livet har en transformerende effekt på brødrene, som jeg selv ikke kan definere eller forstå.

LES MER: En kjekk ung vinmaker i et nonnekloster? Jo, det kan gå riktig så bra

Gjestfrihet

Abbed Erik Varden understreker at klosterlivet i seg selv medfører, og forutsetter, at munkene trekker seg tilbake i en grad av ensomhet og stillhet.

– Vi omtaler det gjerne som et «skjult liv». På samme tid er klosterlivet ved sitt vesen en form for forkynnelse. Det er nettopp ved å vigsle våre liv radikalt at vi vil bære vitnesbyrd om Kristus, skriver han i en e-post til Vårt Land og fortsetter:

– Film som medium tillater oss å dele noe av kjernen i vårt liv uten å gå på akkord med vårt klausur, vår taushet. Med tanke på dokumentaren som nå ligger klar, anser vi den som en utvidelse av vår klosterlige gjestfrihet. Vi innbyr seerne til å gjøre et kort opphold hos oss, takknemlige for å kunne dele noe av den rike arv som er oss overgitt.

LES MER: Den milde myke osten fra Munkeby Mariakloster utenfor Levanger regnes blant Norges aller beste

Motkultur og mystikk

– Hva kan vi lære av cistercienserne, Nick Hamer?

– De er motkultur når det kommer til konsum, materialisme, sekularisme. Vi kan lære askese, overgivelse og enkelhet av dem. Disse dydene kan utvikles innenfor mange ulike livsstiler.

Et annet godt ord for det særegne med munkenes livsstil, mener Hamer, er mystikken.

– Jeg tenker at en «mystiker» er en person som har innsett at sannhet er noe som erfares, mer enn at man besitter en viss kunnskap, sier han.

---

Mount St. Bernard Abbey

  • Kloster av cistercienerordenen som lever etter St. Benedikts regel.
  • Dom. Erik Varden fra Østfold er abbed ved klosteret.
  • Varden gav i fjor ut boka The Shattering of Loneliness. On Christian Remembrance.
  • Dokumentaren Outside the City vises på internasjonale filmfestivaler til høsten. Senere vil den mest sannsynlig ha premiere på utvalgte kinoer i Storbritannia før den blir tilgjengelig for norske seere gjennom VOD og strømmetjenester på nett.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Film