Kultur

Der kroppen er tempel

I sakrale omgivelser kan du bygge ­muskler og trene bort magefettet. Men det hviler en mørk historie over den viktorianske kirken som i dag er gjort om til treningssenter.

En ny jomfru har inntatt det ærverdige, gamle rommet. Virgin Active er en internasjonal treningskjede. I Woodford Green, et landlig sted nordøst for London, har de etablert det som kanskje er Storbritannias mest spektakulære treningssenter.

Her kan du svømme under ­gotiske buer, og ta en dusj der presten pleide å forrette nattverden. Og den som virkelig vil svette,­ kan sette seg inn i den gamle skriftestolen. I dag er dette gjort om til badstue.

Mentalsykehus

De siste dag­ene er det blitt kjent at ni av ­Oslos kirker kan bli stengt. Samme trend sees i andre land, og i Storbritannia har mange kirker lukket dørene de siste årene. Få har likevel en så spesiell historie som denne kirken, som ligger på ­eiendommen Repton Park.

Kundene spøker med at du sannsynligvis blir like varm i toppen av å sitte i badstuen som av å sitte i skriftestolen.

En gang het stedet Claybury, og var et mentalsykehus med plass til 2.500 pasienter. I dag er stedet gjort om til leiligheter og et ­rekreasjonsområde, der briter med godt betalte jobber i den hektiske storbyen, i helgene kan finne hvile mellom grønne enger.

Spøkelser

Vi kommer hit en kald februardag. En privat jernbane, en gang brukt til å frakte materialer inn på eiendommen, hinter om det enorme komplekset som skjuler seg bak den tunge­ porten. Skinnene snirkler seg ­parallelt med veien, forbi små tjern og parker, der de nakne piltrærne henger tunge av regn.

Etter et par kilometer får vi øye på de viktorianske bygningene. Vi har en avtale med senter­leder Craig Hughes, men når vi ankommer, får vi vite at vi verken får lov til å intervjue ­eller ta bilder av noen. Slik er ­regimet i selskapet som er eid av den britiske magnaten Richard Branson. Flere kunder og ansatte vil likevel snakke med oss. En kvinne som står i den lille butikken som selger proteinpulver og snacks, forteller at hun er vokst opp like i nærheten, og at stedet alltid har vært myteomspunnet. Underjordiske ganger forbinder bygningene. Helt siden hun var liten, har kvinnen hørt ryktene om hva disse gangene ble brukt til. Ikke bare til å frakte varer, men også til å frakte vekk ­pasienter som hadde tatt livet sitt, eller verre, som ikke hadde overlevd når legene eksperimenterte med behandlinger.

En av stamgjestene, en prest, sier han er overbevist om at det spøker på stedet. I den ene ­enden av bassenget kan han ofte føle de grusomme skjebnene til menneskene som ble holdt her, forteller han, før han lovpriser ­fasilitetene ved senteret.

Spydspiss

Claybury var en gang regnet som en spydspiss innen behandlingen av mental helse. Legene her utviklet bane­brytende teorier om hvorfor mennesker ble mentalt syke, og hvordan de kunne bli friske. Men synet på hva psykisk sykdom er, og hvordan det behandles, har forandret seg. Da stedet ble ­åpnet, i 1893, var man overbevist om at psykiske lidelser hadde biologiske årsaker. Derfor var det ikke tilfeldig at syke­huset ble bygget i de pastorale omgivelsene. Men gradvis rettet behandlingsformene, både her og andre steder, seg ikke bare mot kroppens ytre, men også mot dens indre. Og til slutt mot hjernen – elektrosjokkbehandling og lobotomering ble brukt i psykiatrien gjennom 1900-tallet.

I dag sverger man til andre teknikker for å gi mennesker indre ro, som samtaleterapi og legemidler. Innleggelse er gjerne siste utvei. I 1995 stengte derfor ikke bare kirken her ved Claybury, men hele sykehuset.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur