Fra han var åtte år gammel ble Aulie tatt med i arbeidet med å lose flyktninger over grensa til Sverige sammen med sin familie i hjemtraktene rundt Årnes og Kongsvinger. Den fattige bondefamilien kom tilfeldig inn i arbeidet med å hjelpe flyktninger over til Sverige, men ble etter hvert en del av et større nettverk i regi av Milorg.

Dagens flyktninger

Vårt Land møtte Aulie i september i forbindelse med lanseringen av boka Grenselosene. Hege Kofstads bok er siden nominert til Brageprisen. Hun forteller om både Aulie-familien og andre folks påkjenninger som grenseloser. Det var dødsstraff for å hjelpe folk over grensa.

Åge Aulie var bokas viktigste informant og deltok aktivt i lanseringen tidligere i høst med godt besøkte foredrag om det han hadde vært med på. I intervjuet med Vårt Land ville Aulie også rette oppmerksomheten mot dagens flyktninger.

– I dag kommer det flyktninger hit som er sterkere traumatisert enn jeg var. De må ha vår hjelp og støtte, sa Aulie.

– Krig er en møkkajobb

Hans håp var at unge mennesker ville lese boka.

– Jeg håper yngre mennesker får med seg at krig ikke har noe med helteglorier og store bedrifter å gjøre. Det er en forbanna møkkajobb som må gjøres og som enkelte tar på seg og gjør, sa 85-åringen.

Som voksen gikk Aulie inn i Forsvaret, der han ble major. Han var også den siste lederen av Grenselosers og kurerers forening som ble dannet av hans far, Einar Aulie, etter krigen.

LES INTERVJU: Ble grenselos som åtteåring