Bøker

Den nye biografien om Anne-Cath. Vestly er like spretten som en gjennomsnittlig hundreåring

Biografi for barn tegner et fint, kanskje litt tannløst bilde av en av Norges største barnebokforfattere.

Bilde 1 av 5

Hele Norges mormor ble hun kalt, Anne-Cath. Vestly (1920-2008). Siden 50-tallet har hun preget den norske barnekulturen, blant annet gjennom en rekke bøker og hørespill i Barnetimen for de minste. I år er det hundre år siden hun ble født.

Den som vokste opp på 50-tallet, husker kanskje Ole Aleksander Filibom-bom-bom. 60-tallets oppvoksende vil kjenne Knerten, Kanutten og Aurora. På 70-tallet kom Guro, og Mormor og de åtte ungene ble film. Åttitallet hadde Kaos, nittitallet Ellen Andrea. På 2000-tallet kom bøkene om Monrad.

Kanskje er dette sammendraget også et slags bilde på den produktive storhetstiden til Anne-Cath. Vestly. Et omfangsrikt forfatterskap som startet med radioteater og endte med bøker jeg tør påstå få barn i Norge har hørt om eller lest i dag. Historiene om Knerten og Mormor og de åtte ungene har blitt hentet frem og tatt til filmlerretet de senere årene. Men bortsett fra dette kan en spørre seg hvor godt dagens 6-9-åringer kjenner forfatteren Anne-Cath. Vestly.

Mye tekst

Det har Gyldendal gjort noe med når de nå gir ut en autorisert Vestly-biografi for barn. Agnes-Margrete Bjorvand har skrevet boken, og den er bygd over samme lest som den eksepsjonelt gode barnebiografien om Astrid Lindgren som Bjorvand ga ut sammen med illustratør Lisa Aisato i 2015. Hvert oppslag består av tre deler: Hovedtekst, et sitat og en faktatekst med den Vestly-klingende overskriften «Du skjønner det at ...». Men i større grad enn Lindgren-biografien oppleves boken som tettpakket. Det er kanskje grunnen til at forfatteren allerede i forordet oppfordrer barna til å bruke boka akkurat slik de vil: Lese fra første til siste side – eller bare se på bildene og lese litt her og der. Det er nok ikke så dumt.

Hans Jørgen Sandnes er et kjent, naturlig og trygt valg av illustratør. Sandnes har illustrert de nylige bøkene med små historier fra Vestlys verden (Gyldendal). I tillegg er streken hans kjent fra bøkene om Detektivbyrå nummer 2, som slukes av leserne i målgruppen (fire av de ti mest lånte barnebøkene fra norske biblioteker siste halvår er fra denne serien). Gjenkjennelsesverdien er trolig stor.

Illustrasjonene er blandet med fotografier av Vestly. Det gir et morsomt og gammeldags preg på samme tid. En følelse av at alt dette foregikk for lenge siden. Som jo stemmer. Sammenlignet med Lindgren-biografien savner jeg det skjøre uttrykket Aisato tilførte kjente og kjære figurer fra et litterært univers, en visuell utfordring av det litterære materialet. Jeg savner også større grad av dialog med Johan Vestlys strek fra Anne-Caths bøker.

Ikke helt A4

Fortellingen om Anne-Cath. Vestly handler om ei jente som flyttet mye, som mistet faren tidlig og som fant seg selv da hun begynte å spille teater. Teateret førte henne til Barnetimen for de minste og derfra ble hun en kjent forfatter med et skarpt blikk for barnas virkelighet. Det er på mange måter en snill fortelling. Den inneholder både glede og sorg – men biografien kunne tydeligere vektlagt Vestlys engasjement for likeverd. Hun lot menn trille barnevogn på 60-tallet og mor være yrkesaktiv mens far stelte hjemme. Allerede på 50-tallet opplyste hun om at barn ikke kom med storken, og det opplevdes grenseoverskridende i barnelitteraturen. Funksjonshemmede og innvandrere; alle fant sin plass i Vestlys bøker. Boken er for episodisk til å svare godt på hva som drev henne inn i dette engasjementet. Kan hende er biografien like snill og tålmodig som de fleste karakterene Vestly skapte. Litt mer spenning og temperatur hadde bare vært fint.

Det tegnes et fint, kanskje litt tannløst bilde av en av Norges største barnebokforfattere i denne biografien. Men det spørs om den klarer å skape engasjement hos barna for Anne-Cath. Vestly: Mormoren, oldemoren, tippoldemoren de aldri kjente.

LES MER: Hvilke historier om dyr blir fortalt i dagens barnebøker?

LES OGSÅ: Selv lærte hun det ikke som barn. Men Anna Fiske har gjort suksess med bok om hvordan babyer blir til

---

Biografi

  • Anne-Cath. Vestly
  • Agnes-Margrete Bjorvand
  • Illustrasjoner: Hans Jørgen Sandnes
  • Gyldendal
  • Målgruppe: 6-9 år

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker