Nyheter

De 70 søstres hvitviner

En kjekk ung vinmaker i et nonnekloster? Jo, det kan gå riktig så bra.

Bilde 1 av 3

Trappist-øl er også i Norge blitt kjent som et europeisk kvalitetsprodukt til overkommelig pris. Denne spalten har viet oppmerksomhet til øl fra flere belgiske trappistklostre. Stor var overraskelsen, da jeg hørte om 70 nonner i det italienske klosteret Monastero Suore Cistercensi S.O. Trappiste (Monastero Trappiste di Vitorchiano) som lager en av Lazios beste hvitviner.

Klosteret er et felleskap innen «cistercienserordenen av den strenge observans», bedre kjent som trappister. Det ligger i middelalderbyen Vitorchiano i provinsen Viterbo, en times biltur nordøst for Roma, der Lazio smelter sammen med Toscana og Umbria.

Klosteret ble grunnlagt i 1957 og er i dag en velorganisert kommunitet i rask vekst, i motsetning til mange andre klostre de siste 50 årene. Søstre herfra har allerede grunnlagt syv andre klostre, i Italia, Argentina, Chile, Venezuela, Indonesia, Filippinene og Angola.

Søstrene er intellektuelle og verdensåpne, opptatt av å sette seg inn i vitenskap, psykologi, og møte utfordringene fra globalisering og østlige religiøse tradisjoner. Deres motto er «Tilbake til hjertet». Et uttrykk for dette er boken Living Wisdom av klosterets mater Cristiana Piccardo, OCSO.

LES OGSÅ: Munkene i Trøndelag vet hva de driver med

Hendenes arbeid

Klosteret har et gjestehus med 20 rom og 35 sengeplasser for besøkende som vil trekke seg tilbake i fred i det vakre landskapet omgitt av eike- og kastanjeskoger, oliventrær, hasselnøtt- og frukttrær og vinmarker.

Trappistene legger vekt på å leve av deres henders arbeid, det inkluderer også øl og vin som det står om i Benedikts regel nummer 40. Mest berømt er nonneklosteret i Vitorchiano for produksjon av 25 ulike slag syltetøy, til salgs for fem–seks euro per glass. Her er syltetøy fra eple, solbær, kirsebær, appelsin, grapefrukt, tranebær, grønne tomater, aprikoser, fiken, bringebær, jordbær, bjørnebær, solbær, rips, stikkelsbær, kastanje med mer.

Men nonnene dyrker også 3,5 hektar vinmark, plantet på 1960- og 70-tallet. De foretar selv alt arbeidet i vinmarkene, både beskjæring om våren og innhøsting av druene.

LES OGSÅ: Verdens beste øl lages av munker i Belgia

Minner om Dekameronen

Søstrene kontaktet i 2005 naturvinmakeren Giampiero Bea fra den kjente vingården Paolo Bea i Montefalco, Umbria. Målet var å få opp kvaliteten på vinproduksjonen, i pakt med prinsippene for naturlig vin: bruk av naturlig gjær, så godt som ingen kjemikalier, kun organisk materiale som gjødsel osv.

Hvert år senere har Giampiero og faren Paolo Bea tatt turen sørover til Vitorchiano for å lede vinproduksjonen i klosteret. En ung vinmaker i et nonnekloster, altså! Det leder lett til morsomheter, ettersom Giampiero er en mann som heller ikke har utseende mot seg. Da hjelper det lite å ha med pappa som anstand.

For i denne delen av Italia kjenner alle til Boccacios frodige historie i storverket Dekameronen (1480), den om gartneren Masetto og hans eskapader i et nonnekloster. «Masetto frå Lamporecchio spelar stum og vert gartnar i eit kloster for kvinner, der alle kappast og å få liggje med han», er tittelen på «Tredje dagen, første kapittel» i Magnus Ullelands norske oversettelse.

LES OGSÅ: Klostervin fra Østerrike

Kultviner

Nei, seriøst, resultatet av samarbeidet mellom vinmakeren og nonnene, er to unike hvitviner som allerede er i ferd med å bli kultviner i USA, dit 80 prosent av produksjonen eksporteres. Men noe av den kommer også til Norge.

Begge vinene er strukturerte og faste, en blanding av druene Trebbiano (45 prosent), Malvasia (35 prosent) og Verdicchio (20 prosent).

Den enkleste heter Coenobium 2017 (latinsk for klosterfellesskap), og har hvit etikett, prisen er 200 kroner. Lys og frisk, fast og med OK syre. God fruktsødme, aprikos, med et godt tak i munnen og ganske lang ettersmak. Til fisk og skalldyr.

Coenobium Ruscum 2017 med brun etikett er 30 kroner dyrere, kraftigere, en tørrere og litt mer oksidativ stil. Mørkegul på farge på grunn av 14 dagers skallkontakt, tørket snarere enn fersk frukt. Mer kompleks. Går også til lyst kjøtt, for eksempel kylling med sopprisotto.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter