Kultur

Bygger blokker ved kirke

Kirken er det eneste bygget i Kvalsund fra før krigen. Når kommunen vil bygge tre
blokker foran den, er protestene høylydte: – Kommunen selger sjela si, sier protestantene.

Tre boligblokker kan skjule Kvalsund kirke som samlingspunkt i bygda, frykter protestene. Kvalsund kommune vil bygge boliger til flyktninger og andre vanskeligstilte. Etter det som kan se ut som rekordrask saksbehandling og byggeprosess, kan første 
bolig være klar ved utgangen av året.

Protester

Tre kvinner sier stopp og har stilt seg i spissen for en protestaksjon. Til nå har de samlet inn over 300 underskrifter. Første mål er å ha mange nok til å reise et såkalt innbygger­initiativ.

– Det gir oss anledning til å forlange å få saken opp til ny behandling, sier Marion Palmer.

LES OGSÅ: Tar i bruk Norges første kirkegamme

Ordfører Ragnar Olsen (Ap) ­viser til at vedtaket er gjort av et enstemmig kommunestyre. Han akter ikke å ta saken opp til ny behandling i de to månedene han har igjen av sin periode.

Sjelesalg

– Kommunene selger sjela si, hevder protestantene. Hva sier du?

– Jeg er dypt uenig. Kirken vil bli opplyst og godt synlig selv om boligene kommer. De vil skjerme litt for kirken, men sånn vil det være med all bebyggelse, sier Olsen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Saken er omtalt flere ganger i Finnmarks-pressen, senest i forbindelse med et folkemøte der det møtte over 50 mennesker på kort varsel. Kommunens ordfører og rådmann møtte for å orientere og svare på spørsmål.

– Egentlig er det kommunen selv som burde arrangert et folke­møte i en så viktig sak. Dette­ gjelder den eneste bygningen i kommunen som er over 70 år gammel. Kvalsund må bestemme seg om de vil beholde kirken som monumentalbygg, sier Palmer.

Flyktninger

Sammen med Ann Kristin Kjemsaas og Marie Lovise Liland Olaussen tok hun initiativ til underskriftaksjonen.

– Hva tenker du om at protest­aksjonen kan forsinke bygging av flyktningeboliger?

– Vi synes det er beklagelig­ at det er ett av resultatene. Vi ønsker­ flyktninger hjertelig velkommen og ser at det er behov for boliger for andre vanskeligstilte. Kommunen har store arealer å ta av, sier hun.

Fylkesskepsis

Ordfører Olsen ser det annerledes. De få andre tomtene i kommunen er enten ikke store nok eller byggeklare, sier han.

– Hva sier du til fylkeskommunens uttalelse om at blokkene vil bli svært dominerende i forhold til kirken?

– Fylkeskommunen er en ­høringsinstans som gir uttrykk for sine meninger. Det var en del av vedleggene til kommune­styrets behandling. Det var egentlig fint lite debatt da saken ble vedtatt, sier Olsen.

LES OGSÅ: Fabian: – Uklokt av kirken å fjerne 22. juli-hjerte

Utbygger har undertegnet en festekontrakt om tomta. Kommunen forplikter seg til å leie halvparten av de 18 leilighetene i 20 år. Det er bare et tidsspørsmål om når spaden stikkes i 
jorda, sier ordføreren.

Privat utbygger

– Er det riktig at utbygger stilte ultimatum om tomtevalget?

– Når man spiller på lag med private aktører, er det viktig at man jenker seg, som i denne sammenhengen med valg av tomt. Jeg ser ikke på det som et ultimatum.

– Hvilken sjanse har et innbyggerinitiativ om ny kommune­styrebehandling?

– Jeg kjenner ikke til at noen i kommunestyret stiller krav om å ta saken opp. Forhåpentligvis kan en bolig være klar i løpet av året, men det er først i løpet av neste år at alle vil være ferdige, sier Olsen.

LES OGSÅ: Religiøse ledere med opprop mot kjønnsbasert vold

Kvalsund menighetsråd har ikke motsatt seg byggingen. De viser til «kirkens plass i bygdas historie og samtid», og ber kommunen ta hensyn til kirkens plassering med tanke på innsikt og utsyn. De ber dessuten om at det tas hensyn til kirkelige handlinger under byggeperioden.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur