Kultur

Breddekulturen rammes med regjeringens koronapakke

Lokale sangkrefter på Sykkylven er helt avhengig av små midler fra billettinntekter og loddsalg. Breddekulturen vil rammes hardt, når lokale kor må kjempe med store idrettsarrangement om regjeringens krisemidler, tror Kulturalliansen.

De teller 23 sangglade kvinner og menn, som jevnlig møtes for å øve. Målet de strekker seg mot er konserter og såkalte korkaféer.

– Vi inviterer et kor eller to, synger noen sanger hver, også er det kaffe og loddtrekning. Inntektene får vi fra inngangbilletter og loddsalg, forteller Kjersti S. Grebstad som er styreleder i Sykkylven Blandakor.

Usikker fremtid

De er en av mange små, lokale grupper som kjemper for å holde hjulene i gang på tross av smitteverntiltak som gjør det vanskelig å invitere til konserter og hyggelig lag.

Vårens prosjekter er avlyst, og høstens prosjekter er det så langt svært usikkert om vil la seg gjennomføre. Likevel fortsetter de å øve, hjemme hver for seg, og de har nå også kommet i gang med å øve i mindre grupper.

– Vi har også fått bruke en stor sal der vi kan øve med trygg avstand, forteller Grebstad, men legger til:

– Spørsmålet er hva vi øver til, sier Grebstad, og forteller at det gjør det også vanskelig å vite hvilke inntekter de vil ha de neste månedene.

– Vi oppfordres til å betale dirigentene, men i dag har vi bare utgifter, og ingen inntekter, forklarer hun.

Dette er krisepakken

Breddekulturen rammes gjennom regjeringens tiltakspakke for kultur, idrett og frivillighet. Det mener Kulturalliansen, som mener det ikke er godt nok at regjeringen like før 17. mai gikk ut med meldingen om at det kom en «krisepakke for korps».

Kulturdepartementet utvider nemlig kompensasjonsordningen for avlyste, utsatte og stengte arrangementer i idretts- og frivillighetssektoren til å også dekke tapte inntekter fra loppemarked, parkeringsavgifter og basarer.

– Jeg håper utvidelsen av kompensasjonsordningen kan sikre korpsene gjennom krisa slik at vi hører hornmusikk også neste 17. mai, uttalte kultur- og likestillingsminister Abid Raja.

Treffer toppen – ikke bredden

Åsmund Mæhle, som er styreleder for alliansen, mener denne løsningen ikke er tilstrekkelig.

I følge Mæhle havner lokale korps og kor nå i en konkurransesituasjon med andre kultur- og idrettsarrangementer, og han frykter de vil gå tapende ut.

Å holde en korkafé i Sykkylven kan eksempelvis gi 10.000 kroner i korkassen, hvilket kan fremstå lite sammenlignet med billettinntekter ved store idrettsarrangementer. Men dette er midler som er avgjørende for eksempel for å kunne lønne en dirigent eller kjøpe inn instrumenter, og dermed holde hjulene i gang i det lokale kulturlivet, påpeker Mæhle.

– Det er de store aktørene som blir favorisert, mens grasrota lider, sier han.

En milliard

Kompensasjonsordningen var opprinnelig begrenset til tap av billettinntekter og deltakeravgifter for perioden 5. mars til 30. april, og utgjorde 700 millioner kroner.

Forslaget som regjeringen fremmet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, var å utvide den frem til 15. juni, og øke potten til 1 milliard kroner.

Men dette er for alt for lite.

– Dette er midler som skal dekke hele idretten, det frivillige kulturlivet og resten av frivilligheten. Vi tror det vil bli søkt om mye mer enn det ligger i rammen og at det derfor vil bli stor avkorting i kompensasjonen. Ordningen bør ikke være rammestyrt, men heller innrettet på same måte som for næringslivet hvor tapene blir kompensert etter visse kriterier, uttaler Mæhle.

LES OGSÅ:

Først røk festivalsommeren. Nå står julekonsertene i fare.

Snart koster det penger å strømme gudstjenester

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur