Bøker

Kos, fellesskap og grøss: Her er boktips for advent og jul

LESESTOFF: For mange er julen en tid for å lese, enten det er klassisk julelektyre eller mer tidløse fortellinger. Hva med Selma Lagerlöf? Eller Edgar Allan Poe?

Jul og advent er en tid for tradisjoner – også fra bokhylla. Ved siden av juleevangeliet, julefortellingen over alle, finnes det en rekke små og store skatter som gir ro og varme. Eller – i den andre enden av skalaen – historier med et mystisk og beint ut skremmende drag: Mørketidens lange kulturhistoriske linjer favner tross alt Lussi Langnatt, vrede fjøsnisser og Stallo – skikkelsen som i samisk folketro kunne dukke opp ved juletider og røve med seg barn.

Barnas høytid

Holder vi oss til ro, kos og podens nattesøvn, er Alf Prøysens Snekker Andersen og julenissen eller Den vesle bygda som glømte at det var jul og Barbra Rings novelle Itt’no knussel gamle kjenninger.

Dette er fortellinger som også foreldregenerasjonen føler eierskap til. Sistnevnte, om den rike enken Marte Svennerud som tar til seg sju små foreldreløse søsken, ble lest høyt for et lydhørt og beveget publikum i et voksenselskap jeg var i for et par år siden.

Fellesskap er også tema for Granen av Tove Jansson, om enn med et litt mørkere fortegn: «Mamma vakna, någonting hemskt har hänt. De kallar det jul.» Mummitrollet våkner fra vinterdvalen, og får et stressende møte med det ukjente. For hvem er egentlig denne julen, som krever gran, presanger og mat på bordet?

Storverker

Romjulen er en god anledning til å snuse på et av storverkene du vet du burde ha lest. Hvorfor ikke Kristin Lavransdatter? Kjærlighet, slekt og tro er bærebjelker i Sigrid Undsets middelaldertriologi, som starter med hundreårsjubilanten Kransen. Andre roman, Husfrue, tar oss blant annet med til julefeiring på storgården Husaby.

Svenskenes Selma Lagerlöf fikk, som Undset, nobelprisen i litteratur. Hun er – blant mye annet – kjent for sine julefortellinger. «Den hellige natten», «Legenden om julerosene», «Fred på jorden» og «En julegjest» finnes pånorsk i en egen bokboks.

Lange tankesprang og geografisk kuriosa fra hele vide verden får utfolde seg i Judith Schalanskys vakre atlas.

—  Sara J. Høgestøl

Fra Lagerlöf kan også nevnes novellesamlingen Kristuslegender, som tar utgangspunkt i fortellingene om Jesu liv. Den norske utgaven fra 2013 er illustrert av Esben Hanefeldt.

Rikt illustrert er også Svein Ellingsens Ingen er lenger alene på jorden. 25 lesninger til advent og jul, som er ny av året. Salmedikteren Ellingsen, som gikk bort i april i år, formidler julebudskapet gjennom salmer, kunst og julebrev til venner og bekjente.

Mørketidsgrøss

For den som ønsker sofistikerte voksengrøss i mørketiden, kan Edgar Allan Poes novelle Huset Ushers fall fra 1839 være et sted å starte. De lystige komponentene er sykdom, galskap, død, knirkende vegger og en families undergang.

Lange tankesprang og geografisk kuriosa fra hele vide verden får utfolde seg i Judith Schalanskys vakre Atlas over fjerne øyer. Femti øyer jeg aldri har vært på eller aldri kommer til. Boka nærer både kunnskapskammeret i hjernen og fantasien, og er perfekt for late dager.

Og når vi først er langt ute i verdenshavene, handler Ida Hegazi Høyers Fortellingen om Øde om en ensomhetssøkende tannlege som flykter til en øde øy. I den smått surrealistiske kampen for tilværelsen lærer vi – som i all god litteratur – også noe om oss selv. Kanskje det også noe for julen?

Anbefalingen sto på trykk i Vårt Lands adventsbilag 2020.


Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Bøker