Lysende tvekamp

Aina Villanger endevender språket, råkjører ­begrepene og skaper nye ord og språkbilder. Ingen vaneforestillinger får hvile i Nattnød, som ­imponerer med sin erkjennelseslyst og formbevissthet.

Nærvær: Villanger dikter om den kannibalske gjensidigheten der moren og spedbarnet forsyner seg av hver­andres eksistensielle nærvær, skriver vår kritiker.

Nattnød kan kalles et fødselsdikt, og handler om tvekampen mellom mor og barn, gjennom rystelsene fødselen påfører dem begge. Som mann blir jeg i den sammenheng et slags vitne, selv om det å være fysisk tilstede under en ­fødsel innebærer å oppdage livets blodige mirakler på nytt. Forfatteren kommer meg tidlig i møte med forsonende ord: «jeg ser på barnet/ ser alle ­verdens barn/ gjennom dette/ alle foreldres barn/ på dette stellebordet/ et verdensbarn / av millioner/ et diktet barn».

Ja, hva er et diktet barn? Hos Villanger er det et viktig distansepunkt i en ellers intens diktfortelling. Hos leserne kunne det diktede barnet være fortellingene vi innlemmer ­barna i fra deres første gisp. Barn kan lide under å være ­foreldreløse, men ingen barn må bli ­fortellingsløse.

Fødselsri

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP