– De store kjedene kan aldri erstatte de små, uavhengige bokhandlerne, sier Blandine Girard.
Den franske kvinnen har i en årrekke drevet bokhandelen Zazie i St. Olavs gate i Oslo. Her finnes det skjønnlitteratur, tegneserier, barnebøker, filmer, leker og små gaver som man kan kjøpe. I etasjen under holder Atelier 24 til, og de holder blant annet franskkurs.
– I Frankrike har vi mange små bokhandlere, og det er de som overlever i krisetider, sier Girard.
Målet med bokhandelen har vært å formidle fransk og norsk litteratur og å gi kundene personlig anbefaling.
– Kundene er trofaste fordi det oppstår en relasjon mellom dem betjeningen i de små bokvirksomhetene. Trofaste kunder får man gjennom kontakt, interesse og kompetanse. Og så er det slik at mange liker å vente på bøkene som de har bestilt i stedet for å få dem fort fra Amazon, sier bokhandleren.
LES OGSÅ: Den franske kjempen
For det meste har hun solgt nyere fransk litteratur, og kundene er som regel tospråklige, det vil si folk som har et eller annet bånd til Frankrike. At nobelsprisvinneren i litteratur gikk til Patrick Modiano, har også økt interessen for fransk litteratur, har hun merket.
– Selv ble jeg for øvrig overrasket da Modiano fikk prisen, jeg trodde Jon Fosse kom til å få den. Fosse er forresten veldig populær i Frankrike, franskmenn liker nemlig psykologisk litteratur, sier Girard.
Fortsatt selger klassikere som Marguerite Duras, Victor Hugo og Albert Camus. Det samme gjelder blant andre Francoise Sagans Bonjour Tristesse som kom ut i 1954.
– Den er folkelig, annerledes og har et godt språk. Sagan var bare 18 år da hun skrev denne boken som ble en bestselger i Frankrike.
Støtter de små
I Frankrike gir det franske kulturministeriet tilskudd til de små, uavhengige bokhandlerne etter visse kriterier. Det vil si at en bokhandler kan få en konto hos en distributør, og bokhandleren kan ikke kjøpe for mer enn 25 prosent per forlag fra minst fire forskjellige forlag. Videre kan man ikke ta inn mer en tre eksemplarer av samme bok. I tillegg er det en fordel, men ingen forutsetning, at bokhandleren også har andre arrangementer knyttet til butikken. Det kan være foredrag, film, kurs, konserter og lignende. Ordningen gjelder over hele Frankrike, uansett om man driver i en storby eller i en liten kommune med 100 innbyggere. Ønsker man å etablere seg i et annet land i verden, slik som Girard har gjort i Norge, kan man også få denne støtten.
– I Frankrike kan man også få rentefrie lån for å starte egen bokhandel, i tillegg finnes det mange kurs og skoler for gründere innenfor ulike virksomheter. Forlagene eier heller ikke bokkjedene som her i Norge, dette faktum har faktisk overrasket meg litt, sier Girard.
Følg oss på Facebook og Twitter!
Ikke aktuelt i Norge
En offensiv kulturpolitikk har lange tradisjoner i Frankrike, og kulturvirksomhet er en naturlig integrert del av samfunnet. Ifølge statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Kulturdepartementet er ikke direkte støtte til bokhandler et aktuelt virkemiddel i Norge.
– Vi vil nå våre litteraturpolitiske mål om tilgjengelighet for leseren og god fremvekst av nye forfatterskap, med minst mulig byråkrati og administrasjon, mener Borgundvaag.
– I Norge bidrar fastprisordningen til å ivareta små bokhandler, jeg er glad for at Blandine fikk til driften av sin bokhandel. Faste bokpriser på nye bøker beskytter de små bokhandlene fra priskonkurranse med kjedebokhandler og supermarkeder, påpeker statssekretæren.
Tilbake i den franske bokhandelen har Blandine Girard hatt gode kunder, og hjelp fra det franske miljøet i Oslo, Bedriftsforbundet og næringsetat.
– Budsjettet har akkurat holdt for meg. Man blir ikke rik, det er mer en pasjon, sier Girard.
Nå er det likevel slutt, og bokhandlersken avvikler sin virksomhet. Ikke på grunn av krise, men på grunn av en annen pasjon, kjærligheten, og flytting ut av landet. Hun håpet i det lengste at noen kunne overta butikken.
– Det er ikke lett å drive små bedrifter i Norge. I en skog av Bik-Bok, HM, ARK, og andre, trenger vi de små virksomhetene. Det er de som gir liv til by og bygd, sier hun.