Kriminell evolusjonskritikk
Kåre Skuland bruker krimsjangeren til kritikk av darwinismen.
Rammen rundt Kåre Skulands spenningsroman Den svakeste dør er tohundreårsjubileet for Darwins fødsel.
Scanpix / Erlend Friestad
Rammen rundt denne spenningsromanen er tohundreårsjubileet for Darwins fødsel. Dette blir markert med et gedigent seminar – Darwin Bisentennial - i konferansesenteret Excel i London. Alt foregår i uka 12. – 19. februar 2009 – med noen tilbakeblikk til hva som er skjedd om bord på forskningsskipet HMS «Beagle III» som har vært på en treårig forskningsreise med hovedmål å stadfeste darwinismen. Flere av de sentrale personene i boka var med på denne reisen. Tre av dem sitter også i styret for Darwin Bicentennial som skal ende ut i overrekkelsen av en forskningspris på 10 millioner pund.
Daglig gåte. Innenfor denne rammen begynner uhyggelige ting å skje. Kreasjonistiske fanatikere er tydeligvis villig til å gjøre hva som helst for å stoppe forskningen. Det framføres trusler, og snart begynner mordene å skje, ett for hver dag. Samtidig legger morderen daglig ut en gåte på forhånd, der neste mord annonseres.
Skuland har brukt Dan Brown som mal for hvordan han forteller historien. Her er det mye som likner på Da Vinci-koden. Det gjelder både form og innhold. På samme måte som Brown putter han en mengde opplysninger inn i teksten, og har som agenda, ved siden av selve kriminalhistorien, å formidle en slags folkeopplysning. Hos Dan Brown går det helt galt fordi hans historiekunnskaper befinner seg så langt ute på viddene som det går an å komme. Men når folk flest vet enda mindre om det han skriver om, etablerer han likevel «sannheter» hos sine lesere. Det har vist seg å være effektiv propaganda, som ved én bok nuller ut effekten av hundrevis av forskningsarbeider.
Bestill abonnement her
KJØP