Kultur

Bjørn Eidsvåg innser at hans kirkekritikk bommer

Nå skryter Bjørn Eidsvåg mer av bedehuset enn han rakker ned på det. – En del av min kritikk bommer fordi kirka har beveget seg, sier Eidsvåg.

Etter 39 konserter i høst, har radarparet Sigvart Dagsland og Bjørn Eidsvåg lagt ut på ny runde. De starter med «Alt eg ser» og ender med «Alt eg ikkje såg». De to nye låtene har de laget sammen, og de omtaler samarbeidet med glød.

– Det er en fryd å bidra på Sigvarts sanger og gå inn i hans låt- og tekstunivers, sier Bjørn Eidsvåg, og Dagsland er enig.

– Uansett hvilken form jeg er i, tenker jeg 'nå skjer det', sier Dagsland.

Skryter

Den ni år yngre artisten sier samarbeidet får historien til «å gå opp» for ham.

– Jeg hørte så mye på Bjørn og har vært inspirert av ham. Han skriver om temaer som ikke er fremmede for meg, og det er flere likheter enn ulikheter mellom oss. Låtene våre biter hverandre i halen og kommenterer hverandre som når «Alt eg såg», som handler om smerten, ender opp i «Eg ser» som gir det høyere perspektivet og trøsten. Det er mange låter som står til hverandre. «Det er makt i de foldede hender» går over i «Min båt er så liten» – da er vi virkelig i bedehusland, sier Dagsland.

Søndagsskolesangen kommer i en bolk der de snakker sammen om hva den kristne oppveksten har betydd for dem.

– Nå skryter jeg av bedehuset mer enn jeg rakker ned på det, sier Eidsvåg.

Når turneen kommer hjem til Folkets hus i Eidsvågs Sauda, lover han å rette opp alt stygt han har sagt om bedehuset han vokste opp i.

– Hvordan skal du klare det?

– Ved å ta med meg, svarer Dagsland på spørsmålet som var rettet til Eidsvåg.

– Når Sigvart synger «Det er makt i de foldene hender» er alt på stell.

Bjørn Eidsvåg og Sigvart Dagsland skal ut på turne sammen,
Om dette bildet vekker Beatles-assosiasjoner: Bjørn Eidsvåg tar i så fall rollen som John Lennon mens Sigvart Dagslands store forbilde alltid har vært Paul McCartney. Foto: Erlend Berge

De umulige

– Hvor lenge kan dere reise rundt og tro at dere representerer de umulige?

De ler av spørsmålet: – Det fleiper vi med på konsertene. Vi har en selverkjennelse på at vi ikke er så umulige lenger, sier Eidsvåg.

– Nei, Jeg har vel aldri vært det heller, repliserer Dagsland.

– Jeg har nok vært mer umulig enn deg, sier Eidsvåg uten protester.

– Men nå handler jo «De umulige» om å rette blikket høyt da. Det er tydelig at den er aktuell fremdeles.

– Fortsatt snakker dere om kritikk av kirke og bedehus. Hvor lenge synes dere det er aktuelt?

– Jeg tror ikke det er helt borte selv om grensene har skjøvet seg. Jeg synes fortsatt det er viktig å kritisere kirken, svarer Dagsland.

LES OGSÅ: Biskop Halvor Nordhaug mener Eidsvågs kristendomsforståelse strider med det som praktisk talt hele den kristne kirke har stått og står for

Størknet kritikk

– Men hvis det dere kritiserer ikke finnes lenger?

– Etter at jeg ga ut boka Tro og trass i høst, er jeg blitt invitert flere steder til samtale på Menighetsfakultetet, med biskop Halvor Nordhaug på Litteraturhuset i Bergen og flere andre steder. Da har jeg skjønt at folkekirken er åpnere enn den har vært i mitt hode. Mine referanser til hva kirken er, har vært altfor preget av det den var i min oppvekst. Da tenker jeg at en del av min kritikk bommer fordi kirka har beveget seg. Kirka går framover på en god måte. Folk blir ikke rystet på samme måte som før hvis du tar opp en debatt om hvordan du skal forstå oppstandelsen. I dag kan man snakke om det uten at noen blir kalt kjettere eller blir frosset ut. Det synes jeg har vært en god opplevelse med å gi ut boka. Jeg er veldig glad for at kirka har beveget seg og at min kritikk på mange måter er en størknet kritikk, sier Eidsvåg.

– På den andre siden har du det å unngå misbruk av Guds navn. Det er arrogant å si, men sånn har jeg det at når noen tar Gud til inntekt slik som nå med absurde ting om å gi penger for å unngå koronaviruset, så blir jeg ikke sint lenger, men fryktelig lei meg, tillegger Eidsvåg.

Dagsland slutter seg til, men tilføyer at han ikke lenger er så opptatt av kirken.

– Den betyr ikke så mye for meg nå, må jeg innrømme, sier Dagsland.

FIKK DU MED DEG DENNE? Biskop: «Bjørn Eidsvåg fortjener å bli tatt på alvor som teolog»

Gudfaren

Seint i mars har de en utsolgt konsert i Kulturkirken Jakob i forbindelse med feiringen av Kulturkirkens 20-årsjubileum. For begge to er det å komme tilbake til utgangspunktet som plateartister. Eidsvåg kaller Erik Hillestad for gudfar, og Dagsland bruker ordet fødselshjelper. Begge hyller Hillestad for hans betydelige innvirkning på deres tekster. Eidsvåg går tilbake til 1972 for å minnes det første møtet med Hillestad, og Dagsland husker detaljer fra bråket rundt musikalen «Dans med oss Gud».

– Kirkelig Kulturverksted er det plateselskapet jeg har vært lengst med. De har en ideologi jeg ble hentet inn i som ga rom for kritikken og bekjennelsen. KKV har betydd mye for meg rett og slett, sier han.

– Olaf Hillestads visjoner ble ivaretatt av sønnen Erik. Det var visjoner det var fantastisk for meg å komme i kontakt med. Å vokse ut av bedehusmiljøet inn i dette passet meg. Da Kulturkirken kom, var det i tråd med visjonen om å bygge ned forskjellene mellom kirke og kultur. Det handlet om å løfte fram et bredt kulturaspekt i kirkene samtidig som vi kunne gjøre noe med kristenangsten i det sekulære kulturmiljøet. Den dag i dag er jeg veldig begeistret og takknemlig for det Erik har gjort. Jeg ser fortsettelsen av bevegelsen over i Olavsfestdagene som jeg i dag ser som en flott kraft i kirken, sier Eidsvåg.

PÅ DEN ANDRE SIDEN: Trond Bakkevig mener Eidsvåg viser oss på rett vei når han mener at forkynnelsen skal handle om dette livet

Perleporten

Fredag og lørdag klemmer de til på Perleporten Kulturhus i Honningsvåg. Der er det trangt om saligheten med plass til 100. På hjemmebane i Stavanger og Bergen kommer det atskillig flere. Forventningen fra publikum er den samme.

– At han syner «Alt eg såg», og jeg synger «Eg ser». Jeg slipper ikke unna «Skyfri himmel» og «Mysteriet deg», og Sigvart må synge «Ka e du redd for».

– Vi går kanskje litt på «best of»-lista. For meg er det fint. Jeg liker de låtene som har fått lov å leve så lenge, sier Dagsland.

– Dere blir ikke lei av gamle slagere?

– Blir jeg lei av noen låter, tar jeg dem vekk. Det er kanskje en grunn til at publikum og jeg er enige om noen låter. Jeg gjør ingenting motvillig, og har aldri følt meg fanget av noen låtene. Jeg har bare følt meg heldig som har noen låter som folk vil ha, sier Dagsland.

For tiden skriver han ellers nye låter sammen med Mike McGurk, og legger ut på turné med bandet sitt til høsten. Han bebuder også nye utgivelser, kanskje et nytt album. Eidsvåg er også i gang med nye låter og egne konserter.

LES OGSÅ: Sigvart tett på de nære tingene

LYTT TIL PODCAST: Eidsvåg trakk i prestekjole for å døpe barnebarnet

BEST OF DAGSLAND: «Alt eg såg» på topp

---

Turné

  • Sigvart Dagsland og Bjørn Eidsvåg fortsetter turnéen som startet i fjor med 39 konserter.
  • Med start på Sortland 4. mars, spiller de 18 konserter over store deler av landet.
  • Med på turneen er Bjørn Eidsvågs band forsterket med Sigvart Dagslands keyboardist Torjus Vierli.

---

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur