Barnehagerevolusjonen

I 1970 gikk 2 prosent av norske barn i barnehage. I dag er det 2 prosent som ikke bruker tilbudet. – Vi må kalle det en revolusjon, sier Tove Heggen Larsen som har redigert boken «Kampen om barndommen».

Leder Bodil Ugelstad i Thor Olsens barnehage på Sandaker har som ideal at barna skal prøve ut ting selv, men deltar gjerne i leken på det store uteområdet de disponerer. Her sammen med Andreas (5), Elias (5), Elsa (4), Selma (4) og Sunniva (snart 4).
Publisert Sist oppdatert

Frem til 1975 var det å gå i barnehage formelt sett et barnevernstiltak. Først det året kom den nye Barnehageloven, og etter det har barnehagedekningen økt jevnt og trutt.

Tove Heggen Larsen har fulgt utviklingen siden 1970-tallet, som fagperson og politiker. Nå har hun redigert debattboken Kampen om barndommen, som hun håper vil bidra til å sluttføre prosjektet om full barnehagedekning som ble innført med Barnehageforliket i 2005.

– Barnehagen er det tiltaket innenfor velferdsstaten som de siste 40 årene har bidratt mest til å utjevne sosiale forskjeller, og skape like muligheter for alle, sier hun.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP