Bøker

Den nye generasjonen på Grønland

I 2009 endret Grønland status fra hjemmestyre til selvstyre. Ved tiårsjubileet viser novellesamlingen De hvide løbesko at det er liten grunn til feiring.

Av Astrid Fosvold

kultur@vl.no

Grønlandske Pivinnguaq Mørch hører til en generasjon forfattere som markerer avstand til den tradisjonelle måten å fremstille grønlendere på. Blikket har ofte vært rettet mot at de er et naturfolk. Men for de unge kunstnernes identitetsdannelse er den globale verden, deres egen ungdomskultur og sosiale utfordringer, viktigere.

Sosiale problemer

I De hvide løbesko møter vi en ung forfatter som evner å fornye språket med utradisjonelle virkemidler. Ungdommelig tas et høymoderne tekstmeldingsspråk inn i den løpende teksten, og her overbeviser forfatteren.

Mørch tar også opp Grønlands enorme sosiale problemer. Nylig måtte borgermesteren i Nuuk gå av som følge av en TV–dokumentar fra Danmarks radio om selvmord blant Grønlandske unge. Det er avdekket et uhyggelig omfang av overgrep mot grønlandske barn. I en av samlingens noveller lider en mor av senskader etter å ha blitt misbrukt. Nesten som et forsvar bedyrer hun at hun aldri ville kunne skade sine egne barn.

LEST DENNE? Gi meg liv! sa Harold Bloom, og med livet mente han litteraturen.

Omfattende alkoholmisbruk

Slik minnes leseren om hvordan ofre for overgrep selv ender som overgripere. Og jeg får vondt av kvinnen som fremstilles så nakent. Som et ekko av en sosial handlingsplan snakker hun om hvordan hennes barn skal få støtte for å få fullverdige liv. Stemmen er så blottende naiv og genuin at jeg tror på den – det er imponerende forfatterhåndverk.

Novellene viser hvordan krenkelser av barn og unge henger sammen med Grønlands omfattende problemer med alkoholmisbruk. Offentlig ansatte på Grønland tar hånd om barna de datoene foreldrene mottar trygd, for å skjerme ungene. I De hvide løbesko hører vi om barn som har flyktet fra foreldrenes destruktive adferd. Som voksne bærer de fortsatt merker. Men ingenting av dette kan ses uavhengig av at Grønland har vært et kolonisamfunn.

Innfødte som skyteskive

Kritikken av det gamle, danske kolonistyret er ikke høylytt i De hvide løbesko. Men den skinner igjennom. «Livsbetingelse» skildrer en fest der den herskende klassen underholder seg med å plaffe løs på de innfødte. De brukes helt bokstavelig som skyteskive. Lar vi denne novellen stå som vignett for samlingen, er det fullt mulig å lese Mørchs noveller i forlengelse av Kim Leines bøker. Leine skriver om etableringen av det danske kolonistyret på Grønland i Profetene i evighetsfjorden fra 2013.

På sin side skildrer Mørch konsekvensene av det styret som den gang ble grunnlagt for dagens ungdomsgenerasjon. Det samtidspolitiske blikket på den oppvoksende generasjonen er denne bokas definitive styrke.

LES MER: En familiefar skaper et monster av leire. Språket løper løpsk i Matias Faldbakkens fortelling om en kjernefamilie som sluker seg selv.

Overtydelige

Som helhet preges likevel samlingen av at forfatteren er litt vaklende. Enkelte noveller er komponert helt i tråd med klassisk tradisjon med tydelige vendepunkt og en poengtert avslutning. Men synsvinkelen er ikke alltid på plass. Den veksler mellom å fungere og andre ganger være så lite konsistent at jeg må legge litt godvilje til for å forstå hvor forfatteren vil.

Og flere ganger spretter en didaktisk tone frem i mange av novellene. Den minner om eldre måter å skrive på og viser at Mørch er tradisjonsbevisst, men det gjør enkelte tekster overtydelige. Likevel vinner samlingen på sin aktualitet og forfatterens evne til å skape troverdige stemmer.

---

Bok: Noveller

  • DE HVIDE LØBESKO
  • Pivinnguaq Mørch
  • Oversatt til dansk av Nuka Møller
  • Milik publishing
  • Vaklende, men troverdige noveller.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker