– Man vet at folk sliter med å konsentrere seg når de blir forstyrret av lyder. Flere åpne kontorlandskap skaper behov for å stenge ute lyder – for eksempel med musikk, sier Marie Skånland.
Hun er musikkviter og har skrevet doktorgrad om bærbar musikk som ressurs. Den viste blant annet at musikk kan bidra til å holde konsentrasjonen oppe.
For å overdøve
– Vi så at folk brukte hodetelefoner med instrumentalmusikk for å overdøve andre lyder og signalisere at de ikke ville bli forstyrret. I dag bruker mange støykansellerende høretelefoner, som stenger ute støy mer effektivt, sier hun.
Teknologien hun snakker om kalles aktiv støydemping, og har ifølge teknologimagasinet Lyd og Bilde blitt svært populære i hodetelefoner. Brukes den sammen med musikk hører man nesten ikke støy utenifra.
LES MER: Spillelister gir ambient en ny vår
Miljøet problemet
Men Stein Knardahl, som er avdelingsdirektør for arbeidspsykologi og fysiologi ved Statens arbeidsmiljøinstitutt, mener det ikke burde være nødvendig å sitte med hodetelefoner på en arbeidsplass.
– Hvis man må ha musikk for å jobbe på arbeidsplassen, har man et problem med arbeidsmiljøet, sier han
– Virker bakvendt
Knardahl forteller at det finnes lite studier på bruk av musikk i en arbeidssituasjon, men at han er kjent med at dette har blitt vanlig i åpne kontorlandskap.
– Det som forstyrrer konsentrasjonen mest, er typer støy som du ikke klarer å la være å oppfatte. I de situasjonene kan musikk ha en skjermende effekt. Hvis du er i en stille setting kan musikk forstyrre konsentrasjonen.
Det er liten grunn til å forvente at musikk øker konsentrasjonen i seg selv, mener Knardahl. Han mener det ikke bør være behov for på en arbeidsplass.
– Det virker litt bakvendt at man lager en kontorløsning hvor de ansatte må ha støykansellering for å kunne klare å jobbe der.