Bøker

En vekstkonkurranse uten mening

Vinteren er fullstendig ute av kontroll, mens stormer av tropiske proporsjoner herjer langs kysten. Ulver skytes, bier forsvinner og skogen kryper opp i fjellet. Hva skjer? Boka Verden på vippepunktet – Hvor ille kan det bli? gjør opp status og gir oss en analyse om hva det er som har slått feil.

Norske sportsbutikker går en dyster fremtid i møte. De har konkurrert hverandre i senk. Resultatet er at vi hiver tonnevis av klær og annet utstyr på dynga. Dette forbrukshysteriet er symptomatisk for klima- og naturkrisen vi står midt opp i.

HARDE TIDER: Hessen «røper» tidlig i boka sin egen konklusjon: «Verden går ikke under, menneskeheten dør ikke ut, men vi går harde tider i møte. Det finnes ingen quick fixes, og vi kan ikke vokse,» skriver Andrew P. Kroglund.

Norges mest kjente biolog Dag O. Hessen spår at morgendagens ungdomsgenerasjon får en tøff fremtid. Det blir stadig mindre natur og stadig mer klimagasser. Begge disse tendensene henger sammen med en økende befolkning som forbruker stadig mer. Hessen presenterer disse problemene hver for seg, før han syr dem sammen og spør om mål, mening og planetens framtid.

Et sympatisk prosjekt

Hessen «røper» tidlig i boka sin egen konklusjon: «Verden går ikke under, menneskeheten dør ikke ut, men vi går harde tider i møte. Det finnes ingen quick fixes, og vi kan ikke vokse.»

Med det som utgangspunkt har forfatteren allerede i innledningen «røpet» litt for mye, etter min smak. Nysgjerrigheten for det sympatiske prosjektet avtar litt. Det er fordi jeg vet hva jeg får: en saklig og velbegrunnet drøfting av naturmangfold og en gjennomgang av klimasystemets kompleksitet. Så en dose fremtidspessimisme, som kan avleses både i klimapanelets ulike scenarier, men like mye i naturen selv.

Boka faller derfor på en måte mellom to stoler. Det er en faglig fremstilling av dagens status, med avstikkere til en mulig verden mellom år 2050 og 2100. Her har mange levert liknende bidrag tidligere, slik som James Lovelock, Davis Wallace-Wells og Arne Johan Vetlesen. Forskjellen er at de nevnte forfatterne alle er mer dystopisk orienterte enn Hessen. De er med andre ord, paradoksalt nok, lettere å lese. De har et entydig budskap.

Modig forfatter

Hessen skal derfor ha ros. Han vil være balansert. Noe annet ville være faglig uredelig. Samtidig kan han som biolog ikke underspille at det faktisk er tapet av artsmangfold som er vår aller største utfordring, ja mer enn klimaendringer i seg selv. En art mindre, er en art mindre. Og med det enorme artstapet vi nå ser er det et åpent spørsmål om ikke visse økosystem kan bryte sammen.

Hva er verdien av en art, undrer Hessen. Slikt er umulig å omsette i kroner og ører. Og er ikke verdien av raudåta og andre mikroorganismer helt uvurderlige, siden den utgjør en viktig base i de marine næringskjedene og samtidig tar hånd om en stor del av våre CO2-utslipp, spør Hessen. Hva tenker norske entreprenører, som nå fisker opp store kvanta av krill, under jeg?

Vekstkritiker Hessen

Hessen er god når han peker på norske selvmotsigelser. Han beskriver det vi bedriver på norsk sokkel som en form for «bærekraftig forurensning til felleskapets beste».

Hessen flagger en bekymring for befolkningsveksten. Her er Hessen helt på linje med andre anerkjente miljøforkjempere som har vært med en stund, slik som britiske David Attenborough (Hessen er jo på mange vis vår lokale variant av denne kjempen).

«Bare siden jeg satte meg ned for å skrive videre på denne boka for en times tid siden, har vi blitt 225 000 flere her på jorda. I løpet av et år øker verdens befolkning med 82 millioner.», skriver Hessen. Det er summen av at vi blir flere, og at noen land, som vårt eget, har gedigne økologiske fotavtrykk, som forårsaker at isen smelter.

Ny grønn bølge

Men, som Hessen fortrøstningsfullt skriver, med Greta Thunberg og de klimastreikende ungdommene i spissen, ser vi nå en ny, grønn bølge reise seg. Og han er opptatt av at budskapet om vektbegrensning ikke presenteres som et nei til, men i større grad et ja til et liv som er kvalitativt bedre.

Norske sportsbutikker går på trynet. Men om de låner øret til vekstkritikeren Hessen vil de kanskje skjønne at livet likevel ikke er det verste vi har.

---

Sakprosa

  • Verden på vippepunktet. Hvor ille kan det bli?
  • Dag O. Hessen
  • Res Publica

---

Les mer om mer disse temaene:

Andrew Kroglund

Andrew Kroglund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker