Bøker

– En bok som tar meg på alvor, varsomt nok og på alvor

Der det er krig i dag, sto én gang Isak av Ninive og sa: «Kjærligheten er søtere enn livet; men enda søtere enn honning og en honningkake er en innsikt om Gud, som føder kjærlighet.»

Det er ikke til å holde ut – for 1.400 år ­siden snakket denne mannen, en av troens og kristendommens grunnsøyler, Isak ­Syreren, hengitt og høystemt om kjærligheten til det skapte, til menneskene, til ­dyrene og plantene,­ til kosmos, og så ligger landene i grus. Hjalp ikke bønnene? Tenkte han overhodet på at de skulle ha framtidsvirkende kraft? Bønnen er en vegg mot ondskapen, den må bes i alle ­situasjoner og til alle tider, ville Isak kanskje sagt – og lagt til: Vi vet ikke hva som «virker», og når. Men vi ber i håp.

Gir resonans

Svenske Artos forlag – kjent for sin rekke av utgivelser som betyr noe – har nettopp gitt ut samlingen Den hellige Isak av Ninives visdomsord. En stemme som gir resonans. Han levde midt i livet, som vi sier, det våkne livet, som vi vil skal innhente også oss, de gangene vi ikke tør å la livet leve oss. Til oss som er opptatt av like­gyldige ting fordi vi ikke har noe annet å ta oss til, ville Isak sagt: «Vegen til Gud består i et daglig kors: Ingen kan stige opp til Gud på en bekvemmelig måte – vi vet hvor bekvemmelighetens veg ­fører.» Og han sa det, faktisk. Ikke strengt. Så får vi legge det i det som vi kjenner for.

Orden og kaos

Isak av Ninive var munk, etter hvert eneboer. Han ble biskop i Ninive, men ga seg etter fire/fem måneder «av grunner bare Gud kjenner», som han sa – og ble eneboer igjen, i Khuzistans ørkenlignende ­områder mellom utløpet­ av Tigris og Zagrosfjellene i nåværende Iran. Her levde han og her ga han råd til dem som søkte den indre bønnens veger. Mange ba om råd. Han var ingen vandrende fanatiker ute på Guds ville veier, han hadde opplevd åndelig mørke selv og erfart hvor vanskelig det kunne være å be og å være «verdiløs». Selv arbeidet og tenkte han ut fra formelen orden/kaos/tro/tvil – livgivende tilstander når de opptrer sammen, dødelige når de ikke gjør det. Sitat: «Målet er ikke en åndelighet som avviser kroppen, men et forvandlet menneske hvis kroppslige sinn blir et organ for det åndelige livet».

Kristus kommer til

Jeg leser­ og forundres over hvor spill ­levende han er. Boka bugner ikke av råd for idealmennesker, som for øvrig har svært lite å hente her. Derimot bugner den av ruskende tanker, som vi kan bruke som vegskilt – om vi vil – i retning et kristent liv. Det sies – her kan det vel være tynt med kilder, men likevel – at Isak utstrålte «ro, fred, hvile, stillhet, uberørthet og ensomhet». I alle fall et godt grunnlag for at Kristus skal komme til. Det handler om en «væren» i troen, ikke om institusjonen kirken, men «et liv», «et nytt liv», «et nytt liv» i Kristus. Senere gjerne knyttet til kirken, i dens vakreste form.

Porten til mysteriene

«Troen­ er porten til mysteriene», sier han: «Det kroppens øyne er i forhold til det som det går an å se, det er troen i forhold til de skattene som er gjemt for intellektets indre øyne.» Eller: «Blant alle Guds handlinger finnes ikke én som ikke helt og holdent er et uttrykk for barmhjertighet, kjærlighet og medlidelse. Det utgjør begynnelsen og slutten på Guds måte å forholde seg til oss på.» Eller: «Det er hardt å være en slave som tjener kroppen. En viss utholdenhet når det gjelder små saker, holder faren vekk når alvorlige ting inntreffer. For det er ikke mulig å overvinne virkelig ondskap, uten at en har erfart en liten seier over det minste». Og: «Det mennesket som hjelper de fattige, merker at Gud tar seg av henne».

Tar meg på alvor

Jeg kjenner­ en lettelse etter å ha brukt boka ei stund – den kan leses på et kvarter, min anbefaling er et år eller to. Ei lita bok som ikke snakker meg etter munnen, slik så mye kristelig litteratur gjør – den tar meg på alvor, varsomt nok og på alvor. Særlig liker jeg denne: «Velsignet er Gud som hele tiden bruker fysiske ting for på en hemmelighetsfull måte å dra oss nærmere kunnskapen om sitt usynlige vesen.» Tenk over den.

Les intervju med stjerneskuddet Max Porter: – Glem Brexit. Det er bare én historie som er viktig nå

LES OGSÅ: Forfatter Cesilie Holck holdt fast i ­tanken om at noe må være det ­vidunderligste vi fortsatt ikke vet noe om

---

Bok: Tro

  • Den helige Isak av Nineves visdomsord
  • Artos forlag (svensk)

---

Les mer om mer disse temaene:

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune

Olav Egil Aune har vært ansatt i Vårt Land i en årrekke, blant annet som kulturredaktør. Han er nå tilknyttet redaksjonen som kommentator og anmelder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker