Musikk

Bærer gjennom
 liv og død

Er den eneste måten å mestre døden på, å forholde seg til den som en del av livet, kan Duften av liv sette både livet og døden i et større perspektiv.

De 13 sangene på den nye plata til Frøydis Grorud og Trude Kristin Klæboe, berører oss med fine instrumentale og vokale påminnelser om livets gleder, alvor, og endelige utgang. Men det stopper ikke der; her er også sanger om at det fins en trøst og et håp som bærer ut over sorgen over å miste, og jordelivet - og at musikken kan gjøre det lettere å ta det inn over seg når ordene stopper opp.

LES OGSÅ: Råkjør med Neil Young

Jazz-inspirert

Åpningslåten «Den fyrste song» blir fulgt opp av blant andre «Vår beste dag», «Ikke en spurv til jorden», «Stilla ro och nära», «Vårsøg», «Barndomsminne fra Nordland», «Eg ser», «Blott en dag», «Gabriellas song» og «Gje meg handa di ven». Musikken har et improvisatorisk preg, med en utvungen, åpen og ledig atmosfære. Fra før vet vi at Frøydis Grorud behersker kjente hits i «Beat for beat», men her viser hun en annen, og mer jazzinspirert, side. Saksofontonene setter prikken over i-en i lydlandskap hvor Trude Kristin Klæboes flygeltoner og klokkerene vokal er vakre og velklingende, men hvor Groruds bidrag gir sangene en ­annen dynamikk, og et ytterligere løft, gjennom verdens kanskje mest egnede instrument til å formidle­ nettopp slike følelser.

Personlig opplevelse

Som med det meste av kunst og kultur som skjærer til beinet i vanskelige, ofte uforståelige anliggender utenfor vår egen rekkevidde og kontroll, har temaet på denne plata utgangspunkt i dype, personlige opp­levelser. Frøydis Grorud har tidligere fortalt Vårt Land hvordan ­familien hennes ble rammet da faren hennes døde brått for 16 år siden. Hun fortalte også hvordan sanger og salmer hjalp henne å finne veier hun ikke visste om ut av sorglandskapet. Da hun på morens oppfordring spilte salmen «Velkomne med æra» i farens begravelse, opplevde hun at tonene var med å tenne et håp i det håpløse.

LES OGSÅ: Fremdeles satirisk og treffsikker

Derfor har hun ikke greid å slutte å spille i begravelser. I senere år mest i tospann med Trude Kristin Klæboe, hvor ofte en eller flere av sangene på den nye plata har stått på repertoaret. Sanger som bærer gjennom liv og død.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Musikk