Frykter Israel fred?

ANMELDELSE: Ja, er konklusjonen i Raja Shehadeh i essayet Hva frykter Israel fra Palestina?, som nå gis ut i norsk oversettelse på Spartacus forlag.

RESIGNERT: Raja Shehadeh har vært en av dem som har brakt håp om at forsoning og sameksistens er mulig i den israelsk-palestinske konflikten. Men Vårt Lands anmelder Erik Lunde mener Shehadeh virker resignert i sin nye bok.
Publisert Sist oppdatert

Shehadeh, en palestinsk menneskerettighetsforkjemper, advokat og forfatter, er kjent å bruke sine egne erfaringer fra livet under israelsk okkupasjon til å skrive personlige og nyanserte tekster om konflikten mellom Israel og Palestina. Han vokste opp i en kristen, palestinsk familie, som etablerte seg i Ramallah på Vestbredden etter å ha blitt fordrevet fra Jaffa i 1948. Faren Aziz var en av de første prominente palestinerne som tok til orde for en sameksistens med Israel gjennom en tostatsløsning. Og Shehadeh selv, som i 1976 stiftet menneskerettighetsorganisasjonen Al-Haq, har over mange tiår arbeidet for rettferdighet for palestinerne og fred i den israelsk-palestinske konflikten. Han har vært en av dem som har brakt håp om at forsoning og sameksistens er mulig.

I sin nye bok fremstår imidlertid Raja Shehadeh resignert. Det er ikke så mye håp å spore i det 88 sider lange essayet. Essayet er nok også mindre nyansert enn det Raja har skrevet tidligere. Begge deler er forståelig etter utviklingen i Israel og Palestina de siste ti årene – som har kulminert i den pågående krigen på Gaza. Situasjonen er mørkere enn på lenge, og det er også Raja Shehadehs tekst.

Setter seg i kroppen

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP