Historien om Evas kropp
ANMELDELSE: Cat Bohannon utfordrer ideen om mannen som normen for menneskekroppens historie. Den kulturelle analysen er derimot altfor enkel.
VIKTIG: Cat Bohannon har skrevet en viktig bok som dessverre undergraver sin egen trovedighet ved redusere feminisme til floskler, skriver vår anmelder om «Eva».
Stefano Giovannini/Cappelen Damm
Åtti sider inn i denne boken, tar jeg meg selv i å stirre inn i øynene på en merkelig skapning: Protungulatum donnae, en slags blanding av en røyskatt og et ekorn. Dette lille krypet levde for mange millioner år siden og hadde noe jeg ikke har, og som kanskje ingen dyr før henne hadde: En livmor.
Donna er vår Eva, eller rettere sagt en av flere evaer, ifølge Cat Bohannon i boken Eva: Hunnkroppens betydning for menneskets evolusjon. Bohannon, som forsker på evolusjon, skrev boken da hun innså at mannskroppen er selve normen i medisinsk forskning. Bohannon er ikke alene om å protestere mot denne skjevheten, som har blitt tema i mange populærvitenskapelige bøker i de siste årene. Men hun skiller seg ut ved at hun vil gjenoppdage kvinnekroppen ved å se til evolusjonshistorien.
Genetisk revolusjon
Bestill abonnement her
KJØP